Hopp til innhold

SV: – Hvis flere kommer må vi hjelpe til

Antallet personer i romleiren i Tønsberg nesten doblet siden i sommer.

Romleir Tønsberg

Romleiren på Trettepletten i Tønsberg fylles opp. SV og Frp er uenige i om det er mulig å utvide eller ikke.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Her sitter vi inne i varmen. Det er surt og regnevær ute. Og så sier man at det er fullt, vi kan ikke gjøre noe. Det er et gammelt ordtak som sier at hvor det er en vilje, så finnes det også en vei. Det er klart at det er mulig å få til en utvidelse hvis vi vil det.

Det sier Lars Egeland, som sitter i Tønsberg bystyre for SV.

– Det er forskjellen på Egeland og meg. Vi i Frp ønsker ikke at Tønsberg skal være det mottaket i Norge for alle tiggere. Det går ut over innbyggerne, og de skal vi også ta hensyn til. Samtidig skal vi ta hensyn til folk som har det vondt, sier gruppeleder for Fremskrittspartiet, Bent Moldvær.

– Ble ikke bygget av barmhjertighet

Lars Egeland

Egeland kaller tilbudet usselt, og hadde aldri trodd så mange ville benytte seg av det.

Bakgrunnen for debatten er at NRK torsdag kunne fortelle at siden sommeren har antall personer i romleiren i Tønsberg nesten doblet seg.

Egeland påpeker at leiren ikke ble bygget av barmhjertighet for romfolket, men at det var en løsning for som han kaller «nærmest en opprydningsaksjon».

– Jeg tenkte at dette er et såpass usselt tilbud, på en pukkslette bak en søppelhaug, at jeg trodde ikke så mange ville komme. Men når det nå kommer mange, så tror jeg det viser at alternativene er ille, forteller Egeland, før han legger til:

– De kommer jo ikke fra Romania fordi vi lager et så godt tilbud. Blir det for fullt der, så må vi se på om vi kan lage et større eller et annet tilbud.

– Jeg ser ikke noe rom for å bruke mer arealet på det området. Dessuten er det vel flere andre organisasjoner interessert. Og vi gjorde jo en prøveordning på Barkåker. der ønsket de ikke å være, for det var for langt fra byen, sier Moldvær.

Han mener at det ikke finnes mange andre alternativer i Tønsberg.

Les også:

Skal besøke leiren

Begge er enige i at det viktigste er å avskaffe fattigdommen i Romania, men Egeland mener at når det først er som det er, så er ikke et forbud mot tigging veien å gå.

Bent Moldvær

Moldvær mener det ikke er mulig å utvide leiren.

Foto: Per Foss / NRK

– Vi kan ikke tro at det løser noe som helst. I Romania er romfolket helt nederst på rangstigen, der ser ikke noe til EU-pengene. Og så har de ikke noen andre alternativer enn å komme hit. Da kan ikke vi stå der og si at vi ikke kan hjelpe dem med noe som helst, forklarer Egeland.

– Nå vrir du det Egeland. Vi er kommunepolitikere, sier Moldvær og fortsetter:

– Vi må forholde oss til det. Vi skal tenke på Tønsbergs innbyggere. Men samtidig så prøver vi å hjelpe. Det har vi vært med på, men noen utvidelse det er håpløst.

– Det er helt sikkert mulig. La oss gå i en dialog med dem. Vi får reise ned dit du og jeg og snakke med dem, sier Egeland.

– Jeg er gjerne med på å møte deg til uka. Så kan vi ta en tur ned å se på forholdene, avslutter Moldvær.