– Vær svært forsiktig i fjellet

Skredekspert Kjetil Brattlien advarer vinterferiefolket mot stor snøskredfare i fjellet. Faren er ofte at snøen i fjellet ikke ser så farlig ut som den er.

Snøskredfare

Skredekspert advarer mot stor snøskredfare i fjellet flere steder i Sør-Norge denne vinterferieuken.

Foto: POLICE NATIONALE / Afp

– Det er betydelig skredfare i deler av fjellet i Sør-Norge. Det er skredfare tre og noen steder to. Det betyr at forholdene er relativt ustabile, samtidig som det ikke er enkelt å oppdage at det er farlige forhold, sier skredekspert ved Norges Geotekniske Institutt, Kjetil Brattlien til NRK.no.

Akershus, Oslo, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Vestfold og Østfold har alle vinterferie denne uken, og mange velger å bruke friuken på fjellet.

– Det har kommet mye snø i fjellet, og det har blitt mye last på snødekket. I tillegg er det svake lag i snøen, og kombinasjonen av det gjør at det kan gå skred, sier Brattlien.

Nordfjord, Sogn, Voss, Røldal og Rauland har alle tre på skredskalaen. Det vil si at det er betydelig fare for snøskred, og mange steder er snøskredfaren to på skalaen, som betyr moderat fare. Du kan sjekke hele listen på siden Vær Varsom.

Ligger du et kvarter under snøen lever du, etter en halvtime er du død

Kjetil Brattlien- skredekspert

– Død etter en halvtime

Brattlien advarer folk om at de må ta fjellet på alvor, og ta sine forholdsregler.

– Det er ingen lek å bli tatt av skred. Rundt halvparten som blir tatt av skred, og blir begravd av snøen omkommer. 50 prosent sjanse for å omkomme om du blir tatt av skred er en altfor høy sjanse til å ta unødig risiko.

Han oppfordrer alle til å unngå bratt terreng i fjellet.

Kjetil Brattlien

Skredekspert Kjetil Brattlien, sier snøen i fjellet ofte ikke ser så farlig ut som det den er.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Holder du deg i terreng som er slakere enn 30 grader, er du nesten alltid trygg. 30 grader er like bratt som de bratteste hengene i sort løype, og det er bratt nok for de fleste av oss, sier Brattlien.

Han oppfordrer de som må ut i bratt terreng om å ha med seg nødvendig utstyr, som skredsøker, spade og søkestang.

– At man er rask og har redningsutstyr er viktig dersom du må ut i bratt terreng.

– Unngå leområder

Politiet flere steder i Sør-Norge advarer nå folk på vinterferie om å ta noen sjanser.

– Vi oppfordrer folk til å unngå å ferdes i leområder og terrengformasjoner som samler fokksnø. Politiet ber alle om å være svært forsiktige med tanke på rasfare, sier operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Aadne Røilid.

Heldigvis ser det ut til at fjellet får et værskifte de nærmeste dagene, og at det også kommer lite nedbør. Det er gode nyheter med tanke på skredfaren.

– De to nærmeste dagene er det ikke nedbør i varselet i det hele tatt. Onsdag kommer det inn litt nedbør, men det er ikke de store mengdene, og det kommer som snø. Det vil nok komme rundt fem millimeter, og det vil også holde seg kaldt i fjellet med minusgrader også på dagen, sier meteorolog ved Meteorologisk institutt, Nina Larsgård.

Laster kart, vennligst vent...

Slik ser skredkartet i Norge ut nå. Grønn er 1 i skredfare, og liten fare, Gul er 2 på skredskalaen og er moderat fare. Rød er tre på skredskalaen og er betydelig fare.