– Eldre på sykehjem spiser lykkepiller av kjedsomhet

Dersom aktivitetsnivået på sykehjem var høyere hadde forbruket av antidepressiva og beroligende vært annerledes, mener en lege i Larvik.

Eldre hånd

På sykehjemmene rundt om i landet er det svært lite som skjer. De eldre etterlyser tiltak som gjør at de ikke kjeder seg.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Arne Bredvei

Arne Bredvei er tilsynslege ved Rekkevik sykehjem i Larvik.

Foto: Berit Heggholmen / NRK
Marit Ellevåg

Marit Ellevåg er hjelpepleier ved Stavern sykehjem.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

De har fått morgenstellet sitt, og er klare for en ny dag på sykehjemmet. Men etter at frokosten er fortært er det lite å finne på for beboerne ved Bukta sykehjem i Stavern. De blir sittende og vente og døse, og noen er overlatt helt til seg selv.

Medisinbruken er høy på norske sykehjem. Ofte er antidepressiva eller beroligende blant pillene i dosettene. I fjor ble fem millioner døgndoser med antidepressiva utlevert til norske institusjoner.

Arne Bredvei er tilsynslege ved Rekkevik sykehjem i Larvik. Han mener mye av medisinbruken kunne vært unngått dersom aktivitetsnivået blant de eldre var høyere.

Det er et høyt medikamentforbruk på sykehjem, både av antidepressiva og beroligende midler. Det kunne ha vært annerledes om vi hadde hatt større tilgang på aktiviteter og tilbud som kunne hjelpe pasienten gjennom livet på en annen måte, sier han til NRK.no.

Video 26e5fd9b-b35c-48ae-9fc8-6e03123b8a40.jpg

SE VIDEO:Eldre og lykkepiller

– Vi gjør bare det vi må

Men på sykehjemmene rundt om i landet er det vanskelig for de ansatte å finne tid til å aktivisere beboerne.

– Listene blir jo bare lengre og lengre. Det blir bare flere gamle folk og vi bli færre på jobb. Det merker sikkert de som bor her også. Det blir ikke noe kos. Vi gjør bare det vi må, sier hjelpepleier ved Stavern sykehjem, Marit Ellevåg.

– Det er et tankekors at veldig mange sitter på sykehjemmet, og som har altfor lite å ta seg til. Det som ofte skjer er at de blir sittende og halvsove, og så har de fått døgnrytmen helt ute og kjøre. Det kan også påvirke sinnsstemninger i betydelig grad, sier Arne Bredvei.

– Vi spiser og sover

Gerd Johansen

– Det er ingenting å finne på her, sier en oppgitt beboer Gerd Johansen.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Svanhild Amundsen er en av beboerne på Bukta sykehjem i Stavern. Hun er oppgitt over at de eldre ikke har noe å ta seg til.

Det skjer ikke så mye her. Vi bare spiser og sover, forteller hun til NRK.no.

– Det er ingenting å finne på, sier en annen av beboerne, Gerd Johansen.

Og de eldre innrømmer at de kan bli deprimerte av å ikke gjøre noen ting.

– Man blir jo trøtt av å gjøre ingenting, og man kan jo bli deprimert av dette, sier Thordis Kaasen.