Hopp til innhold

Bruker pc-spill til å trene opp beina

Ti år gamle Oda-Emilie Ødegård Larsen fra Holmestrand var den første som fikk maskinen Happy Rehab i Vestfold. Det er en spesialtilpasset treningsmaskin som har gitt veldig gode resultater.

Jente som trener på treningsmaskinen Happy Rehab

HAPPY REHAB: Oda-Emilie Ødegård Larsen fra Holmestrand var den første i Vestfold som fikk teste denne nye maskinen som kombinerer trening og pc-spill.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

– Dette er en maskin som er spesialbygget for personer som trenger å trene spesifikke muskelgrupper i beina, og som det kan være vanskelig å få tak i ved tradisjonell trening, sier fysioterapeut, Synøve Rusten.

Det var hun som introduserte og jobbet for at Oda-Emilie skulle få maskinen for omtrent ett år siden.

Med små bevegelser i beina styrer Oda-Emilie slalåmkjøreren på skjermen foran seg, og alle bevegelsene er nøye planlagt. Spillene og selve treningsmaskinen er justert inn helt nøyaktig slik at bare de musklene hun trenger å styrke er akkurat dem hun bruker.

På nett

Maskinen er online og koplet opp mot produsenten som ligger i Danmark. Sammen med foreldrene til Oda-Emilie, fysioterapeuten og produsenten kan maskinen oppdateres, oppgraderes og justeres etter hvert som Oda-Emilie blir sterkere. Og når hun synes at det kanskje er på tide med noen nye spill, lastes de ned fra produsenten.

Pappa, Ole Halvar Larsen, forteller om en lettere treningshverdag etter at de fikk maskinen i hus.

– Den har hjulpet oss til å organisere treningen bedre, nå har vi trening tre til fire dager i uken, i tillegg til tøying og bøying to ganger om dagen.

Noen av musklene nederst i beina og i anklene til Oda-Emilie er litt svakere enn vanlig, i tillegg er hun stiv i beina, så trening og tøying er veldig viktig for henne. Da hjelper det at treningen kan bli så lystbetont som mulig, og med varierte pc-spill på skjermen foran seg blir treningen en helt annen enn hva som er vanlig.

Tett oppfølging

Fysioterapeut i Holmestrand kommune, Mari Orten, følger Oda-Emilie tett og forteller at de har kjørt tester for å måle effekten av treningen.

– Vi ser at hun har blitt sterkere og mer bevegelig, og så hjelper det selvsagt at Oda-Emilie er flink til å bruke maskinen. Med hennes konkurranseinstinkt får hun maks ut av treningen som maskinen kan tilby, sier Orten. For selv om en har en maskin som dette, så er det som med all annen trening, ingenting kommer gratis, avslutter Orten.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark