Foreldre skuffet og fortvilet over regjeringens barnehagepolitikk

Mange småbarnsmødre er skuffet over at regjeringen ikke vil utvide barnehageopptakene i sitt forslag til statsbudsjett, slik den rødgrønne regjeringen hadde lagt opp til.

Barnehage

Småbarnsforeldre fortviler over at regjeringen ikke vil innføre flere barnehageopptak i løpet av ett år.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Monica Melleby fra Skien er i barselpermisjon. Hun mener at det er urettferdig for barna når det bare er ett barnehageopptak i året.

– Det er veldig urettferdig. Det er ikke deres feil at de er født etter 1. september. Og hva skal vi foreldre gjøre når vi skal ut i jobb igjen og ikke har barnehageplass? Jeg må jo da redusere stillingen min, sier hun.

Monica Melleby

Monica Melleby er skuffet over at regjeringen ikke vil legge til rette for flere barnehageopptak enn ett per år.

Foto: Marie Roksund / NRK

Fortvilet og skuffet

Tobarnsmor Solveig Stordal er også fortvilet over situasjonen.

– Hva gjør du når barnet ditt ikke har barnehageplass, og du ikke har mammapermisjon mer? Jeg synes dette er korttenkt av regjeringen, sier hun.

Hun har selv en datter som er født 15. september. Det er bare et par uker etter fristen.

– Hun må da vente et helt år på barnehageplass, sier hun.

Arbeiderpartiets familiepolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, mener regjeringen bryter løftene sine.

– Det må være en stor skuffelse for de småbarnsforeldrene som har trodd på løftene fra de blåblå om flere opptak i året. Høyres familiepolitiske talsperson, Linda Hofstad Helleland, har sågar vært ute å lovet løpende opptak. I tilleggsproposisjonen som ble lagt frem i dag kutter regjeringen i opptrappingen til at flere skal få barnehageplass med 241 millioner kroner. Snakk om løftebrudd, sier Aasrud i en pressemelding.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre sier til NRK at han fortsatt ønsker et rullerende barnehageopptak gjennom hele året. Selv om regjeringen nå vil fjerne det utvidede opptaket den rødgrønne regjeringa la opp til.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre sier at han forstår at noen blir skuffet.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Vi har sagt at vi ikke ønsker to opptak, slik de rødgrønne ville. Men vi har som mål å få til et rullerende opptak, og da må vi først få en oversikt over hvor mange kommuner som allerede gjør dette i dag, sier han.

Har prioritert andre ting

Småbarnsmødrene har en klar oppfordring til ministeren.

– Få orden på dette. Ungene kan ikke være hjemme alene, sier de.

Røe Isaksen innser at noen kan bli skuffet over at det ikke blir slik de rødgrønne hadde forespeilet.

– Vi har heller prioritert å ha en likebehandling av barnehagebarna slik at de som går i privat barnehage ikke skal være mindre verdt økonomisk enn de som går i offentlig barnehage. I tillegg har vi prioritert innholdet i barnehagen, sier han.