Siste trend på Facebook

PORSGRUNN (NRK): Når en gutt og en jente blir venner på Facebook pepres oppdateringen med likerklikk og kommentarer. – Det skal være kleint, sier Halgord Mohammad Omar.

Halgord

JACKPOT: Halgord Mohammad Omar liker å tulle med vennene når de får nye bekjentskaper på Facebook.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det skjer nesten alltid hvis en gutt blir venn med en jente. Det har skjedd med meg også. Det kan være litt kleint. Det er mest gutter som driver med dette, sier Stine Johnsen.

Oppdateringer på Facebook der gutter og jenter blir venner kan få hundrevis av likerklikk og kommentarer.

Var det henne du snakket om på treninga?

Ung mann på Facebook

– Det er mange av disse som er helt ukjente, sier Johnsen og peker på en oppdatering der en venninne har blitt venn med en gutt på Facebook.

Stine Johnsen og Synne Haugen

Stine Johnsen og Synne Haugen har flere ganger opplevd at venner og ukjente har skrevet fleipete kommentarer under Facebookoppdateringer etter at de har blitt venner med gutter.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Tulletrend

Seniorforsker hos SINTEF og forsker på sosiale medier Petter Bae Brandtzæg sier dette er en ny trend som spesielt sprer seg blant gutter.

– Dette er vår tids tenåringshumor. Og nå ser vi det på Facebook. Gutter har alltid drevet med dette, men det nye nå er at det kommer mer frem i offentligheten.

Han mener dette ikke er mobbing, men mer et ønske om å ha det litt gøy.

– Det kan sikkert oppfattes som mobbing, men i utgangspunktet er dette ment som uskyldig moro. Det er en måte å skape klein stemning, sier Brandtzæg.

Petter Bae Brandtzæg

Petter Bae Brandtzæg forsker på sosiale medier. Han sier dette er en ny trend der gutter tuller med hverandre.

Foto: Gry Karin Stimo

Forskeren mener trenden har sitt utspring i en annen trend der gutter har skrevet på hverandres profil når noen har byttet profilbilde.

– Det er en reaksjon eller en motsetning til jentenes mange hjerter. Gutter har i lang tid skrevet kommentarer som "kjekken", eller "lekkerbisken" under hverandres profilbilder. Jeg ser på dette som en videreføring av den trenden, sier Brandtzæg.

Mobbing

– Det står mye rart under disse oppdateringene. Her er det en som har skrevet "Putt den inn", en annen skriver "Det var hu du snakka om på treninga". Vi gjør det fordi det skal bli kleint. Jeg gjør det ofte jeg også. Slik er det bare, sier Halgord Mohammad Omar.

Rundt bordet på Porsgrunn videregående skole blir det snakket om flere eksempler der folk har blitt venner og fått mye oppmerksomhet knyttet til oppdateringen.

– Det er jo egentlig ingen stor ting. Men vi har det litt moro med det, sier Omar.

– Jeg tror det kan bli oppfattet som mobbing av noen. Det kommer veldig an på hvem som skriver. Hvis det er venner er det bare gøy, men hvis det er folk som ikke liker deg kan det oppfattes som noe annet, sier Synne Haugen.

Facebookoppdatering

'Jackpot' står det under vennskapet mellom Anniken Sanna og Jonas Sivertsen Fossing. – Et typisk forsøk på å skape klein stemning, sier forsker på sosiale medier Petter Bae Brandtzæg.

Foto: Print screen fra Facebook