Hopp til innhold

– Kvinne skal ha blitt kvalt av mat

Pårørende slår alarm etter at en kvinne ser ut til å ha blitt matet i hjel i Skien. Helsetilsynet undersøker påstandene.

Brev fra pårørende

Kommunalsjef for Helse og Velferd i Skien kommune Sigrid Øyen syns brevet fra de pårørende til helsetilsynet har et sterkt innhold.

Foto: NRK

Etter at Konrad Lyssand ble syk, har han vært avhengig av hjemmesykepleie. I perioder har det vært nye pleiere hver dag.

– 47 forskjellige personer har vært innom og stelt meg, sier Konrad Lyssand.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Konrad Lyssand.

Konrad Lyssand er avhengig av hjemmesykepleie og forteller at nærmere 50 forskjellige pleiere har stelt han.

Foto: NRK

Han er ikke alene. Over hele landet sier pårørende og syke ifra. Et av de verste eksemplene kommer fra et kommunalt bokollektiv i Skien, vi får ikke vite hvilket. En eldre kvinne med problemer med pust og svelg fikk hjelp til å spise, men skal ha og blitt kvalt av maten som ble gitt henne. Pårørende, deriblant en spesialsykepleier har nå skrevet brev til Helsetilsynet.

I et utdrag av brevet står det:

"Slik pårørende forstod av det som ble sagt på sykehuset, kunne ikke mengden av mat og slim i øsofagus (spiserøret) bare være fra det siste måltidet".

– Sterkt å lese

Sigrid Øyen.

Sigrid Øyen sier de sammen med fylkeslegen skal se nærmere på hva som har skjedd.

Foto: NRK
Vigdis Gulbrandsen.

pasientombud i Telemark Vigdis Gulbrandsen forteller om flere pasienter som må forholde seg til mange forskjellig pleiere i løpet av en måned.

Foto: NRK

Både kommunen og fylkeslegen reagerer på historien.

– Det er veldig beklagelig, og sterkt å lese, sier kommunalsjef for helse og velferd i Skien kommune Sigrid Øyen.

– Her kan jeg ikke annet enn å avvente sånn at vi sammen med fylkeslegen får sett på hva som har skjedd, fortsetter hun.

– Mange ulike pleiere

Ifølge pårørende var det mange ulike pleiere som stelte kvinnen. De spør seg om de var i stand til å ta seg av henne.

«Gjennom årene var det utrolig mange forskjellige som stelte (...), men vi la også merke til at det var mange andre som ikke hadde de rette forutsetningene, og det var ofte de som ble satt inn til (...) ved sykdom»

– Svært alvorlig

Pasientombud over hele landet får henvendelser om pasienter som må forholde seg til 30 - 40 forskjellige pleiere i løpet av en måned.

– Vi syns det er svært alvorlig. Både på grunn av den faren det er i forhold til sikkerhet, men også fordi dette dreier seg om verdighet, sier pasientombud i Telemark Vigdis Gulbrandsen.

– Det skulle ikke vært sånn. Ikke i det hele tatt, sier Konrad Lyssand.