Satt bom fast

Kaldblodstraveren Rebecca sto fast i en gjørmefylt bekk. Takket være brannvesenet kom hun uskadet fra den dramatiske hendelsen.

Hest

Rebecca setter pris på en neve med høy etter det våte oppholdet.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Fredag formiddag fikk Alarmsentralen melding om en hest som satt fast i en bekk ved Brunla i Stavern. Brannvesenet i Larvik rykket ut, forteller fagleder brann, Roar Asbjørnrød.

– Hesten hadde sprunget ut under trening med sulky, og vi ble bedt om å hjelpe til med å få hesten opp.

Brukte spesialutstyr

Trolig har 2 år gamle Rebecca blitt skremt av noe og løpt ut. Sulkyen ble liggende på tørt land, men hesten ble stående bom fast i gjørma i en bekk. Til alt hell gikk det bra med personen på sulkyen.

Det var ikke tegn til skader på hesten heller, men noe måtte gjøres for å få den opp. Og det er ikke bare bare med et så stort dyr. Det må tas hensyn til sikkerheten til mannskapene for å unngå spark fra hesten.

– Hesten satt godt fast, og vi skjønte at dette ville bli en utfordrende jobb. Derfor kontaktet vi kolleger fra Sandefjord som har mer ekspertise på redning av dyr, forteller Asbjørnrød.

Godt samarbeid

Med hjelp av spesielle løftestropper som kunne føres under hesten ble samarbeidet mellom Larvik og Sandefjord brannvesen en vellykket operasjon.

– Med det utstyret som ble brukt jobber vi tryggere, og i tillegg skremmes ikke hesten unødig. Nå ble hesten dratt trygt på land.

Asbjørnrød forteller at det ikke akkurat er dagligdags å hente opp hester på denne måten.

– Det skjer innimellom, men det er ikke akkurat dagligdags nei.

Stiv og støl

Både hesteeier og veterinær var til stede under redningsoperasjonen, og Rebecca ble erklært frisk og uskadet etter det våte oppholdet.

– Det går utrolig nok fantastisk bra med hesten. Hun begynte å spise så fort hun kom opp, og det er et godt tegn, sier veterinær Guri Haarr.

Hun sier at hesten var noe stiv og støl etter oppholdet i bekken, trolig fordi den har bakset og anstrengt seg for å komme opp.

– Men forhåpentligvis går dette bra. Hun har fått noe smertestillende, og trenger en liten oppmykingstur.