Sandøya står sammen om skole i Kenya

PORSGRUNN (NRK): Lindsay Sanner bygger skole for 200 fattige barn i Kenya. En fire år gammel drøm går endelig i oppfyllelse, godt hjulpet av lokalmiljøet på Sandøya i Porsgrunn.

Lindsay Sanner

BYGGER SKOLE: Lindsay Sanner er hjemme i sommer for å tjene penger hun kan leve av resten av året i Kenya.

Foto: Carina Pevik / Nrk

Lindsay Sanner fant aldri sin tilhørighet i Norge. Som 29-åring reiste hun for å besøke en venninne som drev barnehjem i Kenya.

Fire år senere bor hun i Kenya og bygger skolen «Eco Moyo», med plass til 200 afrikanske barn.

Skole i Kenya

BYGGER SKOLE: Lindsay Sanner har nå kjøpt en tomt på 40 mål hvor hun bygger skole.

Foto: Privat

Annerledes hverdag

Lindsay Sanner

Lindsay vil at barn i Kenya skal få en trygg skolegang.

Foto: Privat

Kenya har i utgangspunktet gratis offentlig skolegang, men få har råd når det må betales for skoleuniform, matpakke og skrivesaker.

I starten drev Lindsay skole for 20 elever i et område preget av prostitusjon, vold og kriminalitet. Den nye skolen bygges midt i bushen.

– Folk er svært fattige, og vi møter mye korrupsjon. Alle vi har jobbet med siden 2013 har lurt oss, utenom én. Vi må bare tenke at vi gjør dette for barna, ikke de voksne, sier Lindsay.

Samfunnssenter

Lindsay Sanner

Økonomisk støtte fra venner og familie blir brukt til byggingen av skolen. Her kjøper Lindsay laken til sengene.

Foto: Privat

Lindsay er opptatt av å bruke nærmiljøet rundt skolen. Flere av dem som arbeider på tomten er foreldre til barn som skal starte på skolen.

– Istedenfor at hvite kommer ned og gjør alt selv, er det viktig å inkludere alle og lære av hverandre, sier Lindsay.

Hun ønsker at skolen skal fungere som et samfunnssenter, hvor barna ikke kun får gå skole, men foreldre kan også komme å få veiledning.

Hjelp fra Sandøya

Lindsay Sanner Landmåler

Lindsay jobber som landmåler-assistent på sommeren for å tjene til livets opphold i Kenya.

Foto: Privat

For å finansiere byggeprosjektet har Lindsay vært flink til å spørre familie og venner. Hun har spredd ordet på Facebook, og opparbeidet seg et nettverk av faste givere.

Hver sommer jobber Lindsay som landmålerassistent. Hun har ingen inntekt fra skoleprosjektet, så pengene hun tjener brukes resten av året i Kenya.

– Vi har vært flinke til å lage nyhetsbrev og dokumentere hva vi holder på med. Folk har stor tillit til at pengene blir brukt riktig, sier hun.

Lindsays mor, Laurie Vestøl, bor på Sandøya i Porsgrunn. Lokalsamfunnet på øya har engasjert seg i skoleprosjektet. Det holdes markedsdager og julekalender hvor inntektene går til Lindsays skole.

– Det er flere som har lyst til å komme ned og hjelpe til. Jeg håper i fremtiden at vi kan få til flere ting sammen, sier Lindsay.

Mikki og Helene

Helene Hatland og Mikki Ludvigsen tilbrakte julen 2016 i Kenya for å hjelpe til på skoletomten.

Foto: Privat

Jul i Kenya

Julen 2016 valgte Helene Hatland fra Sandøya og Mikki Ludvigsen fra Heistad å feire jul i Kenya. De jobbet som frivillige på «Eco Moyo», og hjalp Lindsay med å bygge et studenthjem. Begge jentene hadde med seg støtte hjemmefra i form av penger, gaver og utstyr til skolen.

– Vi er så imponert over prosjektet. Fra å starte med nærmest tom eiendom til å nå bygge en hel skole er utrolig bra. Det er fascinerende å se ambisjonene til Lindsay, sier jentene.