Sandefjord satser som cruisehavn

Mandag kom det først av i alt sju cruiseanløp i Sandefjord i år. Vestfoldbyen satser på å bli en cruisehavn. – Vi er stolte av denne satsingen, sier havnesjef Bjørnar Christiansen.

Havnesjef Bjørnar Christiansen

Havnesjef Bjørnar Christiansen er stolt over at Sandefjord nå får flere cruiseanløp.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Foreløpig er det britiske cruiseskip som skal ankomme. Havnesjef Bjørnar Christiansen sier at Sandefjord har hatt flere anløp tidligere og at havnen har disponible kaianlegg for store cruiseskip.

Kan ta imot store cruiseskip

Dagens anløp med Saga Sapphire fra Saga Cruises er først ute. Skipet la til på dypvannskaia til tidligere Framnes mek. verksted.

– Dette er et skip på 25.000 tonn og rundt 200 meter langt. Det er med rett i underkant av 800 passasjerer, de fleste britiske pensjonister, forteller havnesjefen.

Det er et forholdsvis lite skip sammenlignet med dem som kommer flere tusen passasjerer.

– Dette er en langsiktig satsing, men vi kan ta imot større skip enn Saga Sapphire, sier Bjørnar Christiansen.

Cruisanløp Sandefjord, Saga Sapphire

Cruisanløp Sandefjord

Eneste anløp i Norge på dette cruiset

Reiselivssjef Ellen Larsen i Visit Sandefjord var over seg av begeistring. Sammen med havnesjefen har hun arbeidet målrettet og aktivt mot cruisemarkedet for å få til årets sju anløp.

– Jeg må si det var spesielt å se skipet dukke opp i horisonten. Jeg tenkte – åh, nå er vi i gang, Sandefjord blir en cruisehavn i sommer. Det er kjempegøy, sier Larsen.

Det ble gjennomført flere utflukter. Rundt 50 passasjerer valgte å reise på til utflukt til Oslo. En del ble med på en runde med besøk på Anders Jahres tidligere bolig, Midtåsen, til hvalbåten Southern Actor på havna i Sandefjord, til vikingfeltet på Kaupang og til Stavern.

(Tekst fortsetter under bildet)

Reiselivssjef Ellen Larsen
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Fin by – godt forberedt

Daglig leder av «Sandefjord byen vår», Elisabeth Teien sier at de samlet er forberedt på de sju cruiseanløpene. Vi har en flott by å vise fram som vi er stolt av.

– Vi har ikke noe spesifikt å vise for hvert anløp, men vi gjør noe der byen ikke er levende. For eksempel har vi søkt fylkesmannen om å ha butikkene åpne søndag 18. august. Det får vi lov til og vi skal skape aktiviteter denne dagen, sier hun.

(Tekst fortsetter under bildet)

Elisabeth Teien
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

En ren og pen by

Blant mange cruiseturister i Sandefjord sentrum møtte vi ekteparet Alexandra og Kenneth Forsyth fra West Sussex i England.

– Vi ønsket ikke å sitte på en busstur, men ville heller rusle rundt i byen, se på arkitekturen, besøke kirkene og eller se på den pene rene byen, sier Kenneth Forsyth.

– Vi hadde aldri vært i Baltikum og heller aldri i Norge. Dessuten er min bestefar fra Finland, så det var fint å ha vært der også, sier Alexandra Forsyth.