Hopp til innhold

Samlet inn 630 kg brunsnegler

Velforeningene i Re kommune i Vestfold har samlet inn brunsnegler og fått penger i kassa av kommunen.

Thorvald Hillestad samler snegler

Aksjonen vår var vellykket, sier ordfører i Re kommune Thorvald Hillestad, som selv har samlet inn mange snegler i egen hage.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– 13 velforeninger har deltatt og kommunen har betalt ut 45.000 kroner for å bli kvitt 63 000 snegler, sier ordfører Thorvald Hillestad.

Brekkeåsen beste velforening

Beste velforening i konkurransen ble Brekkeåsen vel, som alene samlet inn 141,7 kg snegler, sier ordføreren.

Re kommune valgte å lage en konkurranse blant velforeningene. De stipulerte en kilopris på 200 kroner for sneglene, men satte samtidig et tak på 5000 kroner i premiering til de største foreningene og et tak på 2500 kroner til de minste.

– Det tok helt av

– Dette tok helt av, sier Hillestad. Det var godt vi satte et tak på hva vi ville betale. Brekkeåsen vel samlet inn 141,7 kg og skulle vi betalt 200 kroner per kilo hadde det blitt 28 340 kroner. Men vi sa også at beste forening skulle få 5000 kroner ekstra, så Brekkeåsen vel får 10 000 kroner, sier Hillestad.

– En brunsnegl veier om lag ti gram. Da blir det jo rundt 63 000 snegler i denne aksjonen, som gikk over to dager, sier Thorvald Hillestad. Det er samlet inn adskillig flere tusen kilo snegler i kommunen, sier han.

Ønsker snøfattig vinter, men mye folk i skiløypene ...

Hillestad håper på barfrost og lite snø.

– Da tar vi knekken på mange, sier han, men skynder seg å legge til at han egentlig ønsker seg snø slik at skiløypene i kommunen kan brukes flittig.

Re kommune har tenkt å videreføre aksjonen neste år. Kommunen har ikke vedtatt noe budsjett for 2013 ennå, så Hillestad kan ikke si hva som blir avsatt til innsamling og avliving av snegler.

– Men dette går så langt på omdømmemidler, så rådmannen finner sikkert en løsning neste år også, sier ordføreren.

Bøtte med døde snegler

Ordføreren har samlet inn mye i egen hage.

Foto: Henrik Bøe / NRK