Hopp til innhold

Gir hjemløse katter et nytt liv

Jan Egil Aronsen i Mattilsynet tror mange ser på katten mer som en ting enn et levende vesen. Gjennom et nytt prosjekt vil han øke kattens status i samfunnet.

Jan Egil Aronsen hos Redd Dyra Telemark

VIKTIG JOBB: Jan Egil Aronsen i Mattilsynet er imponert over arbeidet Redd Dyra gjør for hjemløse katter. Gjennom prosjektet «Telemarkskatten» hjelper de også katter som må flyttes fra private hjem.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

«Telemarkskatten» er et pilotprosjekt hvor Mattilsynet samarbeider med Redd Dyra Telemark og Porsgrunn kommune om håndteringen av hjemløse katter og katter som hentes ut av private hjem.

På sikt ønsker han å finne løsninger som kan brukes også i resten av Mattilsynet.

Mister kontroll

– Det kan for eksempel være større kattehold hvor katteeieren har mistet kontrollen. Det starter gjerne med en katt eller to, og så eksploderer det. Spørsmålet blir da hvem som skal ta ansvaret, sier Aronsen.

Etterlyser bedre vern for hjemløse katter

Sanna Bastiansen og Jan Egil Aronsen

Sanna Bastiansen og Jan Egil Aronsen samarbeider for å finne den beste løsningen både for dem som blir fratatt katten sin, og for kattene som trenger et nytt hjem.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Ofte ender det med at kattene blir hentet ut med tvang og senere avlivet.

– Nå tester vi om tettere oppfølging kan være et alternativ. Da går vi inn med våre inspektører, har en samtale og får til en frivillig ordning, sier han.

Ofte er det også behov for profesjonell hjelp innen helse- og omsorg, og der kommer kommunen inn i bildet. Sammen jobber de med å overbevise katteeieren om at katteholdet ikke er forsvarlig.

– Målet er at eieren aksepterer at vi tar med oss katten, eller kattene, og leverer den til Redd Dyra. Hvis de er innforstått med at dette er en organisasjon som primært omplasserer og ikke avliver, er de også mer villig til å gi fra seg katten, sier Aronsen.

– Ingen verdi

Katt hos Redd Dyra Telemark

306 katter fikk et nytt hjem via Redd Dyra Telemark i 2016.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Redd Dyra plasserer kattene i fosterhjem eller tar seg av dem på Kattehuset mens de leter etter nye eiere. De har 60 frivillige og får allerede inn 350 katter i året. I 2016 skaffet de nye hjem til 306 katter. Organisasjonen mottar støtte via grasrotandelen, og er ellers avhengig av private givere.

– I fjor brukte vi 700.000 bare på dyrlege, sier daglig leder Sanna Bastiansen hos Redd Dyra Telemark.

Hun sier mange tror det ikke koster noe å ha katt.

– Det er bare å finne en gratis på Finn. Da har de ingen verdi. Mange er ikke engang villig til å kastrere katten, noe jeg mener er et minimumskrav når det gjelder dyrehold, sier hun.

Sanna Bastiansen i Redd Dyra Telemark

I vinter hadde Redd Dyra, Mattilsynet og SPCA (Society for the Prevention of Cruelty to Animals) et prosjekt der de fikk kastrert ca. førti hunnkatter og førti hannkatter som ellers antageligvis aldri ville blitt kastrert. – Det har vi lyst til å fortsette med neste år også, sier Sanna Bastiansen som er daglig leder i Redd Dyra Telemark.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Flytter fra katten

På Kattehuset tar de seg til enhver tid seg av omtrent 40 katter. Mange er der fordi eierne har flyttet – uten å ta katten med.

– Jeg har hørt om folk som har funnet katter på loftet etter å ha flyttet inn i nytt hus, sier Bastiansen.

Jan Egil Aronsen håper dyrevelferd vil få sin egen post i statsbudsjettet.

– For det er klart, det er ikke gratis det Redd Dyra driver med, sier han.

Katten Champis varslet hjemkomsten med tekstmelding

Redd Dyra Telemark

Redd Dyra Telemark har til enhver tid omtrent 80 katter som trenger nye hjem. Halvparten er plassert i fosterhjem, mens resten holder til på Kattehuset utenfor Skien. Her går kattene fritt og har også tilgang til et uteområde.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark