Hopp til innhold

Romfamilie bor i nedlagt næringsbygg - må flytte ut, sier kommunen

– Ikke en akseptabel måte å bo på, mener Barnevernet.

Romfamilie

Seks voksne, en tenåring og seks barn bor i næringsbygget på Gulset.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Seks voksne, en tenåring og seks barn fra romfolket bor i et nedlagt næringsbygg i Skien. De minste er 1 ½ år gamle.

– Vinteren var kald så jeg lot dem bo der, sier eier Bjørn Erik Kristiansen.

Det var politiet som fant ut at det bodde til sammen 13 personer i et industribygg på Gulset i Skien. Seks voksne, en tenåring og seks barn, den yngste er bare ett og ett halvt år gammel, den eldste er 12.

Annie Sandersen

Annie Sandersen mener barna ikke blir tatt hånd om på en god måte.

Foto: Jonas Rydén / NRK

– Barn har ingenting i tiggermiljøene å gjøre. Om de er fra Romania, Bulgaria eller Norge skal de bli ivaretatt på en god måte. Det blir ikke disse barna her, sier Annie Sandersen, leder på Grenland politistasjon.

Barnevernet ble varslet og har vært med politiet for å observere, forteller Ola Fadnes som leder barneverntjenesten i Skien.

– Vi ble tatt imot på en høflig måte, foreldrene viste oss rundt og var tydelig fornøyd med at de fikk bo på et sted med vann, toaletter og bad. Dette var mye bedre enn det de var vant med. Likevel er ikke dette en akseptabel måte å bo på. Saken er ikke akutt ennå, men blir behandlet i kommunen, sier Fadnes.

Les også:

– Ikke ideelt

Bjørn Erik Kristiansen er medeier i bygget og har latt dem bo der av rent menneskelige hensyn.

– Vinteren har vært kald, og jeg har latt dem disponere et lokale. Å bo ute er ikke særlig tilfredsstillende, selv om det ikke er ideelt å bo slik.

– Her er det også snakk om barn i skolealder?

– Man kan jo diskutere hvor lurt det er, tidligere bodde barna der nede, mens foreldrene var her. Nå er de i hvert fall sammen. Det beste er jo om barna kan gå på skole mens de er her, mener Kristiansen.

– Bor ulovlig

Ola Fadnes.

– Det kom overraskende på Barnevernet at små barn blir tatt med til Norge for å tigge, forteller Ola Fadnes, leder for Barnevernet i Skien.

Foto: Roald Marker / NRK

Skien kommune har behandlet saken og kommet frem til at familiene bor ulovlig. De har gitt Kristiansen en frist til 7.mai med å sørge for at de flytter ut.

– Det passer bra, sier Kristiansen. Jeg er klar over at de ikke kan bo der særlig lenger og har allerede gitt beskjed om at de må flytte.

For barnevernet kom dette overraskende.

– Det er første gangen vi har sett at tiggere har med seg egne barn til Norge, sier Fadnes.

– Hva om de blir brukt aktivt til tigging?

– Da må jeg si det så klart at vi må gripe inn dersom vi møter barna på gata i gang med tigging. Det er rett og slett ulovlig i Norge, slår lederen for barnevernet i Skien fast.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark