Hopp til innhold

REC permitterer 500 ansatte

Solenergiselskapet venter et langt lavere driftsresultat i andre kvartal enn i første.

REC Wafer

300 ansatte ved Herøya i Porsgrunn blir permittert. 200 ved REC i Narvik blir også berørt.

Foto: Tom Andersen / NRK

RRC forteller i en børsmelding tirsdag formiddag at de venter et langt lavere driftsresultat i andre kvartal 2011 enn i første. I første kvartal hadde de et driftsresultat på 772 millioner kroner av en omsetning på 4,1 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

– På grunn av det svake wafer- og modulmarkedet og lavere salgspriser for disse produktene, ventes RECs driftsresultat å bli redusert til et nivå godt under foregående kvartal, står det i meldingen.

To eldste fabrikker berørt

REC sier de vil kutte i kapasiteten på grunn av de svake markedsforholdene og varsler at 500 ansatte vil bli berørt gjennom permitteringer.

Rundt 300 ansatte på Herøya i Porsgrunn og 200 ansatte i Narvik vil bli berørt. De ansatte vil bli berørt fra 1. juli i år, og i første omgang frem til 1. oktober.

Det er de to eldste fabrikkene i Porsgrunn som stopper nå. De to nyeste fabrikkene går for fullt.

Årsaken som blir oppgitt er at spottprisen på verdensmarkedet ligger lavere enn det REC kan produsere for. Det er kinesisk produksjon som er den hardeste konkurrenten til RECs produkter.

Permitteringene ventes å redusere RECs wafer-produksjonen med 30
prosent i kvartalet.

– Betydelig svekkelse i markedet

Konserndirektør John Andersen i REC sier at de har sett en betydelig svekkelse i markedet for deres produkter de siste ukene.

– Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi bygger lageret samtidig som markedet er usikkert. Derfor finner vi det riktig å justere produksjonen i den situasjonen vi nå er i, sier han til NRK.no.

Er kostnadsnivået ved de norske fabrikkene som gjør det vanskelig å konkurrere i denne situasjonen?

– Det er ingen tvil om at kostnadsnivået er en del av den vurderingen vi har gjort. Hadde vi hatt en bedre kostnadsposisjon så hadde vi også vært mer robuste for de svingningene som vi nå ser i markedet. Hadde vi kommet lenger i vår innsats med å redusere kostnadene så hadde vi hatt noe mer valgfrihet, sier han.

Kan det bli snakk om oppsigelser?

– Den beslutningen som er tatt i dag er at vi nå skal gå i dialog med de ansattes organisasjoner og utgangspunktet vårt er at vi ønsker å stenge ned produksjonen ved de to eldste fabrikkene på Herøya i tredje kvartal. Så får dialogen med organisasjonene vise hvordan dette skjer i praksis. Vi har sagt at vi forventer at rundt 300 ansatte på Herøya blir berørt av dette gjennom permitteringer.

– I første omgang legger vi nå våre planer slik jeg har forklart, så er det til syvende og sist markedsutviklingen og våre egne kostnader som vil bestemme hvordan dette håndteres, fortsetter han.

– Krevende

Andersen forteller at de var i en tilsvarende situasjon sommeren 2009 og at markedet da kom tilbake veldig raskt.

– Situasjonene er nok noe mer krevende i dag, men vi vil følge markedet nå fra dag til dag, og uke til uke, før vi tar en beslutning om hva som skjer videre, sier Andersen.

– Brått på

Hans Ødegaard er hovedtillittsvalgt ved REC på Herøya forteller at mange av de ansatte nå er fortvilet over situasjonen.

– Folk har reagert forskjellig, og folk er i forskjellige situasjoner, sier han.

Han skal nå drøfte praktiske gjennomførelser med ledelsen.

– Vi får prøve å få færrest mulig permittert og få best mulig løsninger for flest mulig. Dette kom litt brått på, for man måtte ut med en børsmelding, så vi har ikke begynt å diskutere dette enda, så det er litt tidlig å si så mye nå, sier han.