Pyntet Madeleine Albright

USAs tidligere utenriksminister Madeleine Albright gav nylig en VIP-invitasjon til to norske kunstnere.

Berit Kowalski, Madeleine Albright, Brit Svenni
Foto: Caroline Kowalski

Bakgrunnen for invitasjonene startet for hele ti år siden da kunstnerene Brit Svenni og Berit Kowalski fra Grenland designet en spesiell brosje som de tilegnet daværende USAs utenriksminister Madeleine Albright.

Brosjen fikk navnet «The Alert Lady» som ble gitt som gave til Albright.

- En sterk kvinne

Brosjen "The Alert Lady"

Her er brosjen, som kunsterne designet til Madeleine Albright.

Foto: Caroline Kowalski

- Brosjen fikk navnet fordi det var slik vi oppfattet henne. En sterk kvinne med et våken blikk mot problemene i verden, forteller Kowalski til NRK.

Tidligere i år fikk de en helt spesiell henvendelse da de fikk informasjon om at brosjen de laget og sendte fra seg for ti år siden var blitt plukket ut til en stor og eksklusiv utstilling «Read My Pins» ved Mad Museum of Arts and Design i New York. En utstilling der Madeleine Albright har samlet noen av private brosjer og smykker.

- Brit og jeg fikk en VIP-invitasjon til åpningen av utstillingen i New York 29. september, og vi måtte jo selvfølgelig bli med på det, sier Kowalski.

Boklansering

Samme sted og samme dag ble det også sluppet en bok som presenterer samtlige smykker/ brosjer fra utstillingen der brosjen er presentert i form av et flott bilde tatt av en profesjonell fotograf.

- Jeg ble litt satt ut da jeg bladde i boken. Vi viste jo at den hadde sin egen side ut i boka, men gleden ble jo desto større da vi også oppdaget at brosjen vår var presentert på introduksjonssiden av boka. Det varmet to kunstnerhjerter fra Grenland, forteller Kowalski.

(Artikkelen fortsetter under)

Brit Svenni og Berit Kowalski

Berit Kowalski og Brit Svenni viser tegningen av brosjen.

Foto: Aud Darrud / NRK

Møte med Albright

Det varmet også da de fikk møte hovedpersonen selv, som ønsket å treffe noen av designere som var presentert før selve åpningen av utstillingen.

- Hun var en varm, hjertelig og begeistret dame. Hun holdt også en flott tale til alle der hun fortalte at hun ikke viste helt hvordan hun skulle klare seg uten smykkene sine, siden denne utstillingen varer helt til 30. januar neste år før den deretter skal ut til andre steder i verden.

Eneste fra Norge

Brosjen ”The Alert Lady” er en av 200 brosjer som er utstilt i flotte montere ved Mad Museum of Arts and Design. Svenni og Kowalski var de eneste som kom fra Norge.

- Det var et nydelig museum og det var mange inviterte gjester, de fleste fra USA. Oppholdet i New York og denne hendelsen har gitt oss en flott og positiv opplevelse. Vi møtte mange designere og andre spennende mennesker, så vi har fått masse inspirasjon, sier Kowalski.