Avsluttet sultestreiken: – Vi er svimle

Flere av brukerne har sultestreiket for å bevare Hus 3 i Holmestrand. Men klokken 12.00 fredag ble protestaksjonen avsluttet.

Fakkeltog for Hus 3.

Hus 3 er et dagsenter for psykisk syke som skal legges ned. Torsdag kveld ble det arrangert et fakkeltog i Holmestrand for å vise støtte til brukerne.

Foto: Privat

Denne uken har de arrangert fakkeltog, sultestreiket og nektet å gå fra Hus 3. Alt for å hindre nedleggelse av dagsenteret for psykisk syke.

En av brukerne er Hans Inge Rønningen. Han sier de gir seg med sultestreiken fordi de har oppnådd noe av det de ønsket, men understreker at kampen er langt fra over.

Hans Inge Rønningen

Hans Inge Rønningen har bakgrunn som trommeslager i bandet Plumbo. Slik har han blitt en profilert talsperson for psykisk syke. Han ønsker at politikerne skal se at dagtilbudet i Holmestrand fungerer.

Foto: Per Foss / NRK

– Vi fikk endelig de tilbudene vi i utgangspunktet hadde krav på. Vi har oppnådd å bli hørt og sett. Vi har også fått en enorm støtte fra lokalsamfunnet og hele landet, sier han og fortsetter:

– Men jeg skulle gjerne snakket med en rikspolitiker om hva Hus 3-konseptet er, slik at politikerne kan enes om at konseptet fortsetter. Vi gir oss ikke, kampen fortsetter.

Psykiatrien i Vestfold mener brukerne får et fullgodt alternativ etter nedleggelsen 17. desember.

Les også:

– Vi må tenke på oss selv

Det de kaller Aksjon 2 fortsetter mandag morgen.

– Det blir en mer demokratisk måte å gjøre ting på for å nå fram på ministernivå, forklarer Rønningen.

– Hvis protestaksjonen slik dere har gjort det til nå, har funket, hvorfor ikke fortsette i samme spor?

– En lege og en psykologspesialist har sagt at det ikke er lurt med sultestreik på grunn av medisiner og vår helsetilstand. Vi må tenke på oss selv. Vi begynner å bli skjelvende, det svartner litt for øynene og vi er litt svimle.

Men selv om sultestreiken er avsluttet, nekter brukerne og forlate Hus 3.

– Vi fikk behandlingstilbudene våre i går og de har vi bedt om å få skriftlig. Vi går ikke herfra før vi har fått det, sier Rønningen.