Da har de utviklet giftstoffet Solanin som kan gi alt fra hodepine og kvalme til diare og nerveskader om dosene blir for store. Men det vanligste er mageknip.
Mattilsynet anbefaler derfor at man er forsiktig med bruk av grønne poteter.
– Om poteten bare har blitt grønn i det ytterste laget kan man skjære det bort og bruke poteten som vanlig, men er den grønn innover i knollen skal man ikke spise den, sier inspektør på næringsmiddelområdet Lisbeth Pettersen til NRK.no.
Smaken på grønne poteter er også ofte besk eller bitter.
Bør lagres mørkt og kjølig
Poteter bør lagres mørkt og kjølig for å unngå at de blir grønne. 5-6 grader er optimal temperatur for poteten, og sinker utviklingen av groer som også er fulle av Solanin.
– Det er derfor noen potet-produsenter har helt lystette poser. Grunnen til at du erfaringsmessig sjeldent finner grønne poteter i løsvekt, er butikkenes gode rutiner på å luke ut det som ikke holder mål, sier Pettersen.
Mistenker du at du har fått i deg grønne poteter og giften bør du være oppmerksom på disse symptomene:
- oppkast, diare, mavekramper, halsbrann, hodeverk, svimmelhet.
- Slike symptomer vil oppstå i løpet av 8 - 12 timer etter inntak.
- Ved alvorlige forgiftninger kan lammelser, hallusinasjoner og hypotermi oppstå, og disse symptomene kan komme allerede etter 30 minutter.
Det er antatt at en dose på 2mg. solanin pr. kg. kroppsvekt kan gi forgiftningssymptomer. Doser på over 5mg./kg. kan være dødelige.
Sunne næringsstoffer
Poteter inneholder Vitamin C, B-vitaminer, jern, kalium og fiber. Sammen med sild dekker potetene alt vi trenger av næringsstoffer. Før ble det hovedsakelig dyrket røde poteter i Norge. De er mindre følsomme for lys enn de hvite, og blir derfor ikke så fort grønne.
Men når poteten får lilla flekker er det ikke farlig, snarere tvert imot. De lilla flekkene er antiocyaner som har antioksydant-egenskaper.
De bør dog ikke forveksles med mørke flekker på potetene, for det betyr ofte bare at de har fått en skade.