Hopp til innhold

Politiet skal vurdere granskingsrapporten på Tjøme

Tjøme kommune har sendt BDOs gransking av byggesaksavdelingen til politiet.

Et blått skilt med Tjøme kommune.

Tjøme kommune har bestemt at politiet skal se nærmere på saken.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fungerende rådmann Johnny Steinsvåg sier hensynet til ansatte og en eventuell politietterforskning gjør at kommunen mener Sør-Øst politidistrikt bør vurdere om det foreligger mulige straffbare forhold.

Profilbilde av Johnny Steinsvåg.

Johnny Steinsvåg synes det mest ryddige er å sende saken til politiet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Dette innebærer ikke at kommunen har konkludert med at det har funnet sted korrupsjon. Det er et spørsmål vi mener er opp til politiet å vurdere. Kommunen har et arbeidsgiveransvar for medarbeidere som nå anklages for alvorlige straffbare handlinger. Vi er opptatt av at disse ivaretas på en mest mulig rettferdig og ryddig måte, sier Steinsvåg i en pressemelding fra kommunen.

Revisjonsselskapet BDO fikk i sommer jobben med å granske byggesaksavdelingen på Tjøme etter at kommunen fikk flere tips om kritikkverdige forhold. Da granskingsrapporten ble lagt fram i september, ble det konkludert med at det ikke var avdekket korrupsjon.

Johnny Steinsvåg vedgår overfor NRK at det er nye opplysninger i forbindelse med konkrete enkeltsaker som gjør at kommunen nå velger å gå til politiet.

– En krevende og kompleks sak

Sist uke meldte NRK at kontrollutvalget i Tjøme kommune ba et nytt revisjonsselskap undersøke påstander om korrupsjon i byggesaksavdelingen, og mandag denne uken ble det altså kjent at kommunen har sendt rapporten til politiet for vurdering.

– BDO-rapporten gir en gjennomgang av fakta i saken i henhold til mandatet for granskingen. Vi har de siste ukene arbeidet systematisk og grundig med funnene i rapporten og opplysninger som har fremkommet i etterkant. Vi har også løpende vurdert om saken har strafferettslige sider, sier Steinsvåg.

– I møtet i kontrollutvalget i forrige uke ble det fremsatt alvorlige påstander om straffbare handlinger, og det ble også besluttet å iverksette en juridisk vurdering av korrupsjonsspørsmålet. Kommunens ledelse finner det derfor riktigst å nå oversende BDO-rapporten til politiet for en vurdering, fortsetter han.

Profilbbilde av Bente Bjerke (Ap).

Bente Bjerke sier at avgjørelsen er nøye vurdert. – Vi oversender rapporten til politiet for å få en vurdering av om det har forekommet korrupsjon, sier hun til NRK.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Ordfører Bente Bjerke sier i pressemeldingen at det er snakk om en krevende og kompleks sak, og at hun mener det nødvendig å ta saken til politiet.

– Vi er opptatt av at saken håndteres på en god og ordentlig måte for alle involverte. Jeg mener det er nødvendig å overlate til politiet å vurdere om det har forekommet korrupsjon, sier ordføreren.

Politiinspektør Jan Stapnes sier til NRK at han har hørt noe om saken gjennom media, og at den nå blir rutinemessig registrert som en sak hos politiet.

– Så får vi lese oss opp på saken, og vurdere den når den kommer inn, sier han.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark

Skjermbilde fra en voldsvideo som er lagt ut på Instagram

Her går de løs på en av byens rusavhengige – kaller det «underholdning på høyt nivå»

Krossobanen

Krossobanen på Rjukan kan bli stengt utover sommeren

NRK anbefaler