Plumbo hedrer psykisk syke

Bandet Plumbo fra Sande i Vestfold har gitt ut en singel der alle inntektene går til Rådet for psykisk helse.

Lars Erik og Hasse

Hans Inge Rønningen er stolt av at Plumbo med Lars Erik Blokkhus som frontfigur, gir ut singel til inntekt for psykisk helsearbeid.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Hans Inge Rønningen sluttet i fjor som trommeslager i bandet Plumbo fra Sande i Vestfold. Han hadde blitt psykisk syk.

Ny trommeslager er på plass og nå er en ny låt til ære for Rønningen og til inntekt for psykisk helsearbeid klar.

Var med på hele oppturen

Rønningen har vært en del av det Sande-baserte bandet i sju år. Og de siste par årene har Plumbo hatt en eventyrlig suksess. Rønningen var med siden starten på slutten av 90-tallet og har vært med på oppturen via blant annet Spelemannspris og Grand Prix-deltagelse til han måtte gi seg sist sommer.

– Jeg kjente det på helsa at det var på tide å roe ned, sier Rønningen. Som psykisk syk ble det en vanskelig tid. Han har stått åpent fram og fortalt om sine plager og det har hjulpet både han og kanskje andre i lignende situasjon.

Plumbo har laget singelen som en honnør til sin tidligere trommeslager og gir alle inntektene til Rådet for psykisk helse.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Plumbo gir singel til inntekt for psykisk helsearbeid

Se video: Plumbo med singel til psykisk helsearbeid

– Du vet hva du får av Plumbo

– Plumbo er som AC/DC, du vet hva du får og du blir ikke skuffa, sier Rønningen, som er veldig stolt over å ha blitt beæret med en egen singel.

– Når Hasse bringer dette på banen slik han gjør, ville vi gjerne bidra på vår måte, sier vokalist og frontfigur i Plumbo, Lars Erik Blokkhus.

For få dager siden fortalte Hasse Rønningen om dagtilbudet i Hus 3 på Grefsrud i Holmestrand til oss i NRK.no Det er behandlingstilbudet han har nå. Tilbudet skal legges ned og flyttes til Tønsberg.

– Det er et paradoks at det skjer samtidig som Plumbos fokus
på psykisk helse, sier Rønningen. Han er svært takknemlig for at hans kamerater i det bandet han selv var en del av da de klatret opp på hitlistene gjør dette.

– Det betyr mye for meg, og det betyr psykisk helsearbeid å få denne oppmerksomheten og økonomiske støtten, sier den tidligere trommeslageren.

Glad for fokus og åpenhet om psykisk helse

– Det er veldig gledelig at Plumbo kontaktet oss for å sette fokus på åpenhet og økt kunnskap om psykisk helse. Gjennom singelen «Tøft å ha det tøft» gir de alle inntekter til rådets arbeid med utviklingen av samarbeid med musikkbransjen.

– Vi setter stor pris på engasjementet bandet viser. Som i alle miljøer har også musikkmiljøet utfordringer med sin psykiske helse, sa generalsekretær Tove Gundersen før jul i fjor da planene om singelen ble kjent.