Hopp til innhold

Pass på lukta

Dropp parfymen denne uka! Bønnen kommer fra de som er allergiske.

Vond lukt
Foto: Sinar 2 / Colourbox.com

Rundt 150.000 nordmenn har utviklet allergi mot parfyme. Derfor ber Astma- og Allergiforbundet (NAAF) om en parfymefri uke hele uke 44. Målsetningen er å redusere bruken av parfyme slik at færre utvikler allergier, og å gjøre hverdagen enklere for dem som allerede er berørt.

Typiske reaksjoner er kvalme, svimmelhet, pusteproblemer, rennende øyne, nysing og hodeverk. De med astma kan også oppleve at astmasymptomene forverres, melder NAAF.

- Mange synes for eksempel det er vanskelig å ta kollektivtransport. Vi vet at noen opplever så stort ubehag ved at de sitter ved siden av noen som har mye parfyme på seg, at de faktisk må gå av bussen, forteller Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i NAAF.

Prøv uten i ei uke

Parfyme finne i mange produkter, ikke bare den lille dusjen under haken. Leker, bleier, vaskepulver og kremer står på listen til NAAF.

- Eksem øker blant barn, dette inkluderer også kontakteksem, slik vi ser av tallene fra Folkehelseinstituttet. En av årsakene til det kan ha sammenheng med at foreldrene velger produkter tilsatt parfyme og duftstoffer til daglig bruk, sier Bistrup.

Kvinner er mest utsatt, fordi de ofte benytter parfymerte produkter som bodylotion og deodoranter, og sprayer parfyme direkte på huden. For menn er deodoranter og aftershave blant verstingene. I tillegg benyttes parfyme i vaskemidler til klær og husvask.