På leting etter gode konsertproduksjoner

200 deltakere fra 12 land har kommet til Norge for å konkurrere om å bli vist i norske skoler og kulturhus over hele landet.

kvartett

200 DELTAKERE: 200 deltakere og artister fra 12 land deltar på det som er en møteplass for kulturformidling. Det er Vestfold fylkeskommune og Larvik kommune som står bak arrangementet som holdes fra og med 25. - 27. oktober.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Det er ikke et vanlig publikum til stedet i det strykekvartetten fra Kroatia, Porin String Quartet, fyller lokalet med lekende klassiske toner.

– Dette er skikkelig bra! Musikken er det beste! sier Julian Tinset og Oliver Hellum Bakketun som er blant flere barn og unge mellom 9-15 som er hentet inn som musikkantenner eller anmeldere.

De er med rundt når konsertarrangører og kultursjefer tar runden på visninsarenaene og sjekker ut de mange musikkproduksjonene.

I løpet av tre dager, er målet å finne de beste produksjonene som etterhvert skal bli vist i norske skoler og kulturhus over hele landet.

guttene

BEGEISTRET: Barna ble invitert med opp på scenen av Porin String Quartet for å ta på de. Når de ble tatt på, stoppet de å spille - og det syntes Julian Tinset og Oliver Hellum Bakketun var veldig gøy. Her forteller de hvordan det hele foregikk.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Konsertopplevelser av høy kvalitet

"Marked for musikk" har vært arrangert her i landet i flere år, men i år er Norge også vertskap for YAMsession2016 - den europeiske delen av "Marked for musikk".

Formålet med både YAMsession og "Marked for Musikk", er å bidra til at flere barn og unge skal få tilgang til konsertopplevelser av høy kvalitet.

– Vi er opptatt av at barn og unge skal møte toppkvalitet. Her vil vi knytte kontakter og etablere nettverk for produksjoner som skal tas ut i skolene, sier Arild Moen, kulturdirektør i Vestfold.

Arild Moen

KOMPETANSEUTVIKLING: – Det er viktig at dette er en møteplass for produsenter, musikkformidlere og kunstnere. For det er da vi kan utvikle ny kompetanse og få ut de beste konsertene ut til folk, sier Arild Moen, kulturdirektør i Vestfold.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Og nå er det veldig flott at vi har formidlere fra tolv nasjoner, over 1200 gjester og produksjoner fra det store utland som vises her. Det er topp internasjonale produksjoner, og dette kommer til å utvikle seg videre, sier Moen.

Flere internasjonale produksjoner

Mens den norske delen, "Marked for musikk", handler om kulturformidling, deles det også ut priser i den europeiske delen.

– Det er hele fem priser som skal deles ut, blant annet til verdens beste musikkproduksjon for barn og unge, og at det skjer i Larvik og Vestfold, det er vi selvsagt veldig stolt over, sier Moen.

Til nå er kultursektoren bygget på norske kunstnere og norske utøvere, men Moen tror at man vil kunne se flere utenlandske artister i norske skoler og kulturhus.

– Det vil man absolutt. Det vil sikkert komme inn flere produksjoner fra det store utland inn i norske skoler. Vi er interessert i å få inn det flerkulturelle og det internasjonale. Vi er jo et internasjonalt land.