Overvektig? Dropp slankingen

Sannsynligvis er det årets heiteste nyttårsforsett. Men er du ellers frisk og rask så dropp slankingen, mener eksperter.

Overvekt

Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox

Foto: Monkey Business Images / Colourbox.com

Dersom en ikke er sykelig overvektig men har BMI på mellom 25 og 29 så kan slanking gjøre vondt verre.

Langtidsstudier viser at slankere på lang sikt har større sjanse for å gå opp i vekt, ikke ned i vekt.

Dette ifølge Jøran Hjelmesæth, som er leder for senter for sykelig overvekt i Helse Sør. Han får støtte av den amerikanske hjerneforskeren Sandra Aamodt som har gitt ut boken "Why Diets make Us Fat"

Jøran Hjelmesæth

Leder av Senter for sykelig overvekt i Helse Sør, Jøran Hjelmesæth

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Slankere har oddsene mot seg

De fleste slankere har oddsene mot seg. For noen er det nær et helvete etterpå, sier Hjelmesæth om de mange som forsøker å holde vekten etter å ha slanket av seg en del kilo.

– De fleste slankekurer virker til en viss grad, men hvis du ikke har en ekstremt god plan og er forberedt på motkreftene som kommer, så er du nesten dømt til å mislykkes, sier han.

Jo-jo slanking

Dersom en slanker seg så synker forbrenningen ganske mye. Som regel går det ganske kort tid etter slankekuren til vekta viser det samme igjen og kanskje enda noen flere kilo.

– Dermed kan folk lett ende opp med jojo slanking, mener Hjelmesæth.

– Dessuten er det ingen undersøkelser som viser at det har noen særlig helsemessig effekt å gå ned i vekt hvis man er lett eller normalt overvektig.

Han forteller at noen av deres pasienter ved Senter for sykelig overvekt har forsøkt å slanke seg 50–60 ganger, men at kroppen gikk inn i en spareblussmodus. Mange pasienter har også hatt en evig kamp for å forsøke å holde på den "nye" vekta.

Dropp slankingen

Langtidsstudier viser at slankere på lang sikt har større sjanse for å gå opp i vekt, ikke ned i vekt.

Foto: Comnet / NTB scanpix

– Spis normalt og tren mer

– Hva skal en gjøre dersom en absolutt ønsker å gå ned 5–10 kilo i vekt?

– De beste rådene jeg kan gi, er at man må orientere seg godt i terrenget før en setter i gang. En slankekur kan fungere for noen dersom man er forberedt på motkreftene og kroppens evige kamp for å komme tilbake til den gamle vekta, påpeker Hjelmesæth.

Det aller enkleste rådet for de fleste som er normalt overvektige er å tenke mindre på selve vekta.

– Dersom en er frisk og ikke har arvelig økt risiko for hjerte- og karsykdom, så bør man sannsynligvis ikke slanke seg. Det aller enkleste er å spise sunt og bevege seg mer i hverdagen.