Hopp til innhold

Oppblåsbar kunst i Skien

Skien (NRK): Få i Telemark har sett maken til det som henger ned fra taket i Spriten kunsthall i Skien. Nemlig 7 sorte figurer som danser til en sciencefiction-aktig musikk.

The nervous manifold

'The nervous manifold' er en utstilling ikke mange i Telemark har sett tidligere.

Foto: Roald Marker / NRK

Den gamle industrihallen på "Spriten" på Klosterøya i Skien er helt mørk. Plutselig skjærer en skarp syntheziserlyd gjennom mørket. En røykmaskin spyr ut røyk nede ved gulvet. Sju store figurer som henger slapt ned fra taket begynner å leve. Musikken blir mer intens og lyden av luft som pumpes inn i figurene visler i takt med bassen.

Sakte begynner figurene å ta form. Samtidig blinker det i fargesprakende LED-lys som er montert på figurene. Det hele er som klipt ut av en sciencefictionfilm. En ting er å beskrive det. Noe helt annet er det å være på utstillingen og oppleve det. Bak kunstverket står Matti Kallioinen.

Les også:

Ble forelsket

– Det er for å få folk til å våkne opp og få en dypere forståelse av hva mennesker er, sier ha. Ideen til utstillingen har han hatt siden 2007. Utstillingen slik den er nå, ble vist i Stockholm for første gang i 2012. Mye arbeid ligger bak.

Matti Kallioinen Tom erik lønnerød

Tom Erik Lønnerød t.h., har jobbet i tre år for å få Matti Kallioinen til Skien.

Foto: Roald Marker / NRK

– Figurene er sydd i et stoff som skal holde på luften så lenge kompressorene blåser. Alle er sydd for hånd og problemet er å få til akkurat den fasongen jeg vil ha, sier Kallioinen.

Utstillingen ble altså produsert i 2012. Helt siden da har kulturkonsulent Tom Erik Lønnerød jobbet for å få den til Skien.

– Da jeg så den på Bonniers kunsthall i Stockholm for tre år siden, ble jeg helt forelsket.

Hva sier trauste skiensfolk til dette?

– Jeg tror ikke skiensfolk er så trauste. Dessuten får de se en utstilling de knapt har set noe annet sted, svarer Lønnerød med et smil.

Utstillingen henger frem til 3. oktober.

Matti Kallioinen

Utstillingen går i en nøye programmert sekvens som varer i 8 minutter. – Mye arbeid ligger bak, sier Matti Kallioinen

Foto: Roald Marker / NRK