Formiddagssangen ved Sykehjemmet er i ferd med å rundes av, og flere av pasientene er på vei tilbake til rommene sine. Men en av pasientene på Tusenfryd, avdelingen for demente, er ikke helt ferdig med å synge ennå. For hun elsker nemlig å synge.
– Jeg har sunget hele livet, sier Solfrid, mens hun går nedover gangen til rommet sitt.
Sammen med henne er en av hennes pårørende. Han synes det er hyggelig å være med på formiddagssang hver tirsdag.
– Jeg ser hvor glad hun blir. Det er utrolig at hun kan alle sangene, mens korttidshukommelsen er helt borte, sier han.
- Les også: Synger for folkehelsa
- Les også: Sang hjelper demente
Kartlegger favorittmusikk
På rommet finner Solfrid og sykepleier Ragna Matre frem sangheftet. Det inneholder over 50 sanger hun kjenner godt. Så synger de sammen, av full hals. Rommet fylles av sang, glede og latter.
Utenfor sitter den pårørende vel vitende om at hun ikke lenger husker at han er der.
STOR GLEDE: Miljøarbeider Linda Linnestad ved Andebu sykehjem ser hvor mye glede pasientene har av sang og musikk.
Foto: Kathrine Krømke / NRK– Etter at vi begynte med omsorgssang har vi merket at pasientene blir roligere, spesielt i stellesituasjoner, sier Matre.
Omsorgssang innebærer at pasientene blir sunget for i gitte situasjoner, eller at de får høre på sanger de liker og kjenner igjen på en cd.
– Når pasientene får plass på sykehjemmet, er favorittmusikk like viktig å få kartlagt som hvilke medisiner de bruker, sier miljøarbeider ved sykehjemmet Linda Linnestad.
40 ansatte blir sertifisert
Andebu sykehjem har brukt omsorgssang i over halvannet år. Det hele startet som et prosjekt i regi av Den Kulturelle Spaserstokken. Nå trekker spaserstokken seg ut av prosjektet, men det betyr ikke at de slutter å synge på Andebu sykehjem.
OMSORGSSANG: Tidligere denne uka mottok Ragna Matre sitt kompetansebevis i omsorgssang.
Foto: Synnøve V. JohnsonTidligere denne uka fikk nemlig 30 ansatte kompetansebevis etter å ha fullført de fire modulene i individualisert musikk og omsorgssang. I tillegg får ti til beviset i løpet av våren.
– To av de ansatte får også gå på Myskjaskolen, som er en videreutdanning innen omsorgssang. På den måten blir de kompetente til å drive prosjektet videre, sier kulturkonsulent i Andebu kommune Synnøve V. Johnson.
Hun forteller videre at omsorgssang brukes flere steder i landet. Lillehammer har markert seg spesielt på landsbasis, og også Holmestrand er i gang.
Svensk slager
Tilbake på rommet til Solfrid er jeg nødt til å spørre.
– Kan du alle sangene i det heftet?
– Det vet jeg ikke akkurat, svarer hun beskjedent. Men når sykepleier Ragna ber henne finne frem til sang 20 lyser hun opp, for den kan hun i hvert fall. Hun begynner å synge av full hals.
«Leende guldbruna ögon
Har jag förälskat mig I
Just dina guldbruna ögon
Så blå kan de aldri mer bli».