Hopp til innhold

Sang hjelper demente

Litt sang hver dag er godt for demente. Det viser ny forskning.

På sykehjem

Sang får mennesker med demens til å slappe av. Det reduserer sykefrahveret og bidrar generelt til bedre stemning på institusjoner.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Musiker, forfatter og lege Audun Myskja

Audun Myskja

Foto: Marte Garmann Johnsen

Du trenger ikke å ha spesialutdanning. Du trenger ikke en gang å ha en fin stemme: Om du synger under stellet av demenspasienter vil de slappe av og få mange minner tilbake. I tillegg vil sykehjemmet redusere sykefraværet. Det viser en ny doktorgrad om musikk i demensbenhandling.

Og denne forskningen er viktig. 70.000 nordmenn har demens, og tallene blir trolig fordolblet de neste tiårene på grunn av høy levealder.

– Man kan synge mens man lager mat og når man går turer. Jeg pleier å spørre om de liker at jeg synger i stellsituasjoner også, sier sykepleier Bente Berg ved Paulus sykehjem i Oslo.

Omsorgssang demper uro

Ved Paulus sykehjem synges det ikke bare under organiserte sangstunder, men når som helst når pleier og pasient omgås. Det er helt etter boka, skal vi tro lege Audun Myskja. Han har nylig forsvart sin avhandling om musikkbehandling av demenspasienter, og kommet frem til at nettopp sang i dagligdagse situasjoner er til god hjelp for demente.

– Jeg har bygget opp en systematisk metode hvor man kan kartlegge hva slags musikk som vil nå inn til den enkelte. Dermed kan pleiere uten musikkompetanse også bruke et verktøy enten det er ferdiginnspillt musikk, eller egne sanger, sier Myskja, som har holdt på med musikkterapi i mange år.

Det er første gang noen i Norge har forsket på hvilken type musikkbehandling som virker på demente over tid.

– Et eksempel er det vi kaller omsorgssang. Mange demenspasienter er urolige under stell og vasking. Sang gjør dem roligere, sier han og forteller at under forskningen har man funnet to sanger som vedkommende pasient svarer godt på. Så har de som jobber i forhold til pasienten måttet synge disse.

– På denne måten har vi redusert både uroepisoder og behovet for flere pleiere har blitt mindre. Det blir også større trivsel på avdelingen.

Daglig sang reduserer sykefrahver

Demens

Daglig sang roer pasienter med demens. Det reduserer også sykefrahver på sykehjem på grunn av mindre slitasje på personalet, ifølge ny forskning.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com DAVID BECUS / Colourbox PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI

Selv om behandling med utdannende musikkterapeuter også har en effekt, gir det best uttelling når det synges daglig, for eksempel i pleiesituasjoner. Dette er til glede for både pasienter, pleiere og for sykehjemsøkonomien.

– En enkelt kartlegging sparer tid. Det har jeg funnet på alle prosjektsykehjemmene mine. Stellet går mer effektivt når man synger, og det blir mindre slitasje på personalet. Sangen effektiviserer hverdagen. Alle sykehjemmene i prosjektet har hatt reduksjon i sykefrahver.

Det viktigste med å synge på pleiehjem er likevel virkingen sangen har på demenspasienter som slapper av og kan få minner tilbake, mener sykepleier Berg, som stadig synger for pasientene.

– En vinn-vinn-situasjon

– Dette er udelt positivt, en vinn-vinn-situasjon, som bare har pluss-sider. Utfordringen vår er å se hvordan denne typen resultat ikke bare brukes til enkeltprosjekter av ildsjeler, men kunnskap som skal spres over hele helsevesenet, sier Kjell Erik Øye (Ap), som er statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet.

Han sier at departementet vil ta det med seg i en ny stortingsmelding om nytenkning i helse- og omsorgssektoren, som kommer til våren.

– Den skal handle om teknologi, samarbeid med frivillig-organisasjoner, pårørende som ressurs, men også nytenkende måter å utøve omsorg på.

Det er ikke første gang forskning viser at sang forbedrer livet. Stortinget foreslo i mai å føre allsang inn i statsbudsjettet.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP