Hopp til innhold

Etablerer Soldiers of Odin i Norge

VESTFOLD (NRK): Ifølge gruppa selv ønsker opp mot 500 vestfoldinger å patruljere gatene for Soldiers of Odin. Ifølge talspersonen i Norge er gruppa nå etablert over store deler av landet.

Ronny Alte

– ØNSKER SAMARBEID: Odins Soldater har kommet til Norge. Talsmann for grupperingen i Norge, Ronny Alte fra Stokke, hevder de ikke er rasistisk motivert, og at de ønsker å samarbeide tett med politiet.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Vi ønsker å bidra til å holde gatene trygge, sier Ronny Alte. Han var tidligere med i ledelsen av Norwegian Defense Leage og er nå talsmann i Norge for Soldiers of Odin, på norsk Odins Soldater.

Ifølge Alte er Odins Soldater etablert over store deler av landet, fra Bodø til Kristiansand.

Soldiers of Odin ble etablert for to-tre måneder siden i den finske byen Tornio. Dette er ankomstbyen for flyktninger som kommer til Finland. Ifølge nyhetsbyrået Reuters hevder grupperingen at «islamske inntrengere» fører til økt kriminalitet.

I Finland har de marsjert uniformert i gatene med bannere som har påskriften «Flyktninger er ikke velkomne».

– Ikke rasistisk motivert

Ronny Alte avviser at gruppa han er talsmann for i Norge, er rasistisk motivert eller høyrevridd.

– Nei, jeg vil ikke si det, men det vil sikkert media. Men det finnes ikke grunnlag for det. Ser man på medlemsmassen vår, består den av personer fra alle sider av politikken, sier Alte.

Likevel er det nettopp kriminalitet som, ifølge Alte, i stor grad begås av utlendinger, gruppa vil forhindre.

– Hvis man for eksempel ser på tall fra Oslo fra noen år tilbake, var alle overfallsvoldtekter med kjent gjerningsmann utført av personer med ikke-vestlig opprinnelse, hevder Alte.

– Jeg sier ikke at alle voldtekter begås av utlendinger, men alle overfallsvoldtekter i stor grad blir begått av dem. Det er dette vi ønsker å bidra til å stoppe ved å være i bybildet, sier Alte.

Politiet er svært skeptisk

– Det kan jeg ikke se at det er behov for i det hele tatt, sier Hege Fjær, leder for forebyggende arbeid hos politiet i Vestfold.

Hege Fjær, politiet i Vestfold

IKKE BEKYMRET: Hege Fjær er ikke bekymra over antallet personer som har meldt seg til Odins Soldater, men sier at dette ikke er en god løsning. Hun oppfordrer folk som er bekymra om å ta en prat med sitt lokale politi.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Pågangen av folk som ønsker å patruljere gatene er overraskende stor, ifølge Alte. Han vil ikke ut med et konkret tall, men sier at et sted mellom 100 og 500 personer, alt fra tannleger og advokater til den vanlige mannen i gata, allerede er klare til å patruljere.

Fjær synes det antallet høres drøyt ut.

– Hvis det er folk som er så bekymra, ta kontakt med lokalt politi så kan vi kanskje få avklart ting der. Det er viktig å få lov til å si man er bekymra, men å ta til gatene på egen hånd er nok ikke riktig løsning, mener hun.

Odins Soldater vil samle bevis for politiet

Gruppa skal nå gå uniformert i Vestfold-byene. Alte sier til NRK at de skal fotografere og samle eventuelle bevis som oversendes politiet.

Men det spørs om de får noe særlig støtte der.

– Det bildet som blir skissert her kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i, og jeg tenker at dersom deres misjon er å skape trygghet, bør de tenke seg godt om så de ikke gjør det motsatte, sier Hege Fjær.