Hopp til innhold

Nystartet meieri i motbakke

Telemarkskyri Meieri i Fyresdal sliter med økonomien. Produksjonen av smør og knaost dekker ikke driftsutgiftene, men meieriet satser likevel friskt.

Produksjonen av smør og knaost dekker ikke driftsutgiftene ved Telemarkskyri Meieri i Fyresdal. Det nystartede meieriet har så langt gått med underskudd. En av årsakene er at det er lavsesong for knaost. Meieristyrer Per Helge Seltveit bekrefter at meieriet sliter i motbakke.

 

Åpning Telemarkskyri meieri A/S i Fyresdal
Foto: Tania Ripoll / NRK

- Vi har vært i drift i to måneder og gått med underskudd i disse månedene. Årsaken er at produksjon er liten vinterstid.

Mens knaosten er mer sesongpreget, selger smøret bra. Seltveit legger til at de vil passe på å være slagkraftige og ute på markedet når melkemengden øker utover våren og sommeren.

- Et lite underskudd kan vi klare, men skulle det bli stort blir kassa tom. Vi bør gå i balanse kjapt og helst tjene penger, legger Seltveit til.

Starter med gulost

For å få flere ben å stå på ønsker meieriet å starte opp produksjon av gulost. Til det trengs dampfyrkjele og innredning av nye osterom, noe som vil koste 650.000 kroner. Meieriet søkte om tilskudd på 390.000 kroner fra Fellesfondet for Vest-Telemark, men fikk bare 200.000 kroner. Seltveit sier det allikevel ikke er noe krisestemning i bedriften.

- Vi skal kjøpe fyrkjelen som vi nå leier og så jobber vi videre for å få osterommene på plass, avslutter Seltveit.