NHF vil ikke bruke Oslofjord Arena

Styret i Norges Håndballforbund (NHF) har vedtatt å ikke legge arrangementer til Oslofjord Arena.

Oslofjord Convention Center før jul 2015

Oslofjord Convention Center er eid av Brunstadstiftelsen som igjen er nært knyttet til Brunstad Christian Church, også kjent som Smiths Venner.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Det melder NHF på sin nettside søndag.

Tidligere denne måneden ble det kjent at flere håndballag trakk seg fra håndballfinalene i Region Sør Cup, som skulle arrangeres i Oslofjord Convention Center (OCC) på Brunstad i Stokke i februar.

Lagene begrunnet det med at eierne og stiftelsen bak senteret har det de mener er en diskriminerende holdning til homofili.

NHF opplyser at de har fått en rekke henvendelser fra klubber, spillere og trenere etter at ulike håndballturneringer ble lagt til Oslofjord Arena.

Budskapet i henvendelsene har i stor grad handlet om anleggets kobling til Brunstad Christian Church («Smiths Venner»), og at trossamfunnets syn på homofili ikke er i tråd med Norges Håndballforbunds verdigrunnlag, skriver de på nettsiden sin.

– Det er viktig for oss at alle medlemmer føler seg trygge på at våre verdier etterleves i vår aktivitet og våre arrangementer. Slik eiersituasjonen ved Oslofjord Arena er nå, har styret kommet frem til at Norges Håndballforbund ikke vil gjennomføre arrangementer der, sier håndballpresident Kåre Geir Lio i pressemeldingen.

– Oslofjord Arena er eid av en organisasjon som har et syn på blant annet homofili som ikke vi tenker er noe vi har lyst til å identifisere oss med eller hegne om. Vi forholder oss til det som er strategien som håndballforbundet har lagt, som har tydelige meldinger på at vi skal inkludere og være rause og romslige innenfor ulike typer grupperinger, sier han videre til NRK.

Skuffet

Stian Fuglset, administrerende direktør i OCC, sier til NRK at han er veldig skuffet over avgjørelsen.

Han opplyser at de har fortalt NHF at de er i en prosess for fullstendig adskillelse fra BCC, og at ikke noe overskudd går til religiøs virksomhet.

– Jeg konstaterer at håndballforbundet ikke vil være med oss på den reisen, men det er veldig overraskende og jeg opplever det egentlig som lite fair. Når de begrunner avgjørelsen med eiersituasjonen og de vet at vi garanterer full adskillelse fra trossamfunnet, så er det klart at da blir jeg veldig skuffet over det, sier han.

OCC og styret i NHF hadde et møte lørdag. Fuglset legger til at de har hatt en god prosess med ledelsen i forbundet, men han stiller seg likevel undrende til avgjørelsen som nå er tatt.

Han mener deres og NHFs verdigrunnlag er sammenfallende, og legger til at OCC har over 100 ansatte med ulik bakgrunn.

– Så det er veldig merkelig at man ikke kan bruke selskapet slik det er i dag. Men når vi tillegg garanterer for denne koblingen, som de er veldig opptatt av, så er det veldig rart.

– Ikke part i saken

Oslofjord Convention Center er eid av Brunstadstiftelsen som igjen er nært knyttet til Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths Venner.

BCC skriver på sin internasjonale misjonsside:

«Seksualdriften vår er ikke en synd. Men seksuelt begjær utenfor ekteskapet mellom en mann og en kvinne er det Bibelen kaller «lyster», og å gi etter for dem er synd. Dette inkluderer sex før ekteskapet, utenomekteskapelig sex, å leve ut urene seksuelle tanker, pornografi – og å praktisere homofili.»

Styreleder og informasjonsansvarlig i BCC, Berit Hustad Nilsen, sier til NRK søndag at de ikke er part i saken mellom OCC og NHF. Hun henviser til OCC på spørsmål om en kommentar til NHFs avgjørelse.

– Utover det er BCC tydelig åpne på det synet kirkesamfunnet står på når det gjelder tradisjonelt syn på ekteskap og samliv. Vi respekterer selvfølgelig at andre har sitt syn på det og forventer overhodet ikke at alle er enige i samlivsetiske spørsmål, sier hun.

– Vi ønsker at alle mennesker skal ha den samme friheten til å tenke, tro og mene det de vil selv om de er muslimer, jøder eller kristne, legger hun til.