Professor Bård Tronvoll har forsket på klaging og dynamiske kunderelasjoner. Han er ansatt ved Høyskolen i Hedmark.
Foto: Øystein Eugene Hermstad– Når vi drar ut for å spise er dette en hyggestund vi ikke vil ødelegge ved å klage. Vi er nok ikke like bevisste på service som i andre land, sier professor Bård Tronvoll.
– Hvis du klager på maten kan det oppstå en konflikt hvor det oppleves som at du snakker til kelneren mer som en tjener. Det kan være vanskelig i Norge, hvor vi er mer likestilte på tvers av roller i samfunnet, fortsetter han.
– Vanskelig
Tronvoll har forsket på klageatferd i 10 år og er overrasket over at det kun var kommet inn to klager på restauranter til Forbrukerrådet i 2017. Samtidig mener han det er forståelig.
Barbro Årvik synes ikke det er så lett å si ifra.
Foto: Anders Lund / NRKPensjonisten Jens Mosbye prøvde å forsikre seg om at maten var bra før han bestilte. Det var den ikke.
Foto: Anders Lund / NRK– Vi lever i et rikt land hvor det må være en del penger på spill før vi står på kravene. Det å klage en sak inn til Forbrukerrådet krever for mye innsats hvis det bare står om noen hundrelapper, legger han til.
At det føles vanskelig å klage bekreftes av forbrukere NRK har snakket med. Barbro Årvik hadde nylig en skuffende opplevelse da hun og en venninne spiste på en lokal restaurant.
– Jeg klaget litt, men ikke på alt, sier hun lattermildt.
– De ansatte var veldig hyggelige, noe som gjorde det vanskelig å klage. Det var heller ikke kelnerens feil, avslutter hun.
Jens Mosbye forteller om en dårlig opplevelse der han fikk servert en veldig seig biff. Han valgte uansett å ikke klage.
Klager heller på nett
Mens negative opplevelser tidligere ble delt med 10–15 andre, forteller Bård Tronvoll at flere nå legger mye arbeid i negative anmeldelser på nett, både skriftlig og på Youtube. Dette kan fort kan nå millioner av mennesker, og er utfordrende å hanskes med for spisestedene.
Mens negative opplevelser tidligere ble delt med 10–15 andre, forteller Bård Tronvoll at flere nå legger mye arbeid i negative anmeldelser på nett.
Foto: Mike Blake / Reuters / NTB ScanpixTore Jorkjend er restaurantsjef på Bryggeriet Pizza og Lekter'n i Skien. Hans erfaring er at kunder med reelt klagegrunnlag ofte lar være. Selv ville han gjerne fått muligheten til å rette opp i forholdet med en gang.
– Det er ikke lett å drive restaurant i dag. Du kan fort bli hengt ut på sosiale medier før du får sjansen til å bringe ting i orden, sier han.
– Be om tilbakemelding
Tronvoll mener vi gjør oss selv en bjørnetjeneste ved å klage i etterkant.
– Du må selv leve med frustrasjonen, samtidig som restauranten mister mulighet til å rette opp i feilen.
– Hva kan spisestedene gjøre for å få ærlige tilbakemeldinger?
– For det første burde de slutte å spørre i forbifarten om maten var bra. Mange vil svare ja, selv om de er skuffet. De kan også legge ved en e-postadresse på kvitteringen hvor kunden kan sende inn tilbakemeldinger.