Hopp til innhold

Nei til overvåking på glattcelle

Glattcelleovervåking har reddet flere liv i Tønsberg. Nå vil Datatilsynet stoppe overvåkingen.

Overvåking av glattcellene har det siste året reddet flere liv i Tønsberg. Nå vil Datatilsynet stoppe overvåkingen fordi de mener det strider mot personvernet. Politimester i Vestfold, Benedicte Bjørnland, er uenig. Hun understreker at det er nettopp av hensyn til de innsatte at glattcellene overvåkes.

Glattcelle
Foto: Morten Holm / Scanpix

Vil beholde overvåkning

- Vi har forhindret både brann og selvdrap. Så vi er godt fornøyd med lyd- og bildeovervåkningen, og ser det som et tilskudd for å bedre sikkerheten til den innsatte. Jeg ønsker å beholde det, sier Bjørnland.

Overvåkning mot personvern

At politiet mener de redder liv, ser ikke ut til å gjøre inntrykk på direktøren i Datatilsynet, Georg Apenes. Han mener overvåkingen går på personvernet løs.

- Det er en utlevering av sjebner, og en utlevering av stakkarslige medborgere, mener Apenes.

André Åkvik er arrestforvarer i Tønberg. Han tar NRK med på en liten omvisning i glattcellene. Og overvåkingssystemet gjør det også mulig for de innsatte å ta kontakt med vaktene.

- Vi har et callingpanel, som gjør det mulig for de innsatte å kontakte oss, og mikrofon og kamera som har full oversikt, forklarer Åkvik.

Bjørnland ser Datatilsynets poeng angående personvern, men mener at dette ikke er det viktigste hensynet i denne sammenheng.

- Det må jo veies opp mot sikkerheten. Dette er jo ofte personer som er sterkt beruset, kanskje ofte i blandingsrus også, eller psykisk ustabile, som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, og av den grunn skal plasseres på en celle. Slik at jeg vil jo si, fra politiets ståsted, at hensynet til sikkerheten må veie opp mot den ulempe det må være å føle seg overvåket.