Måtte betale 70 000 kr for rassikring på kommunens eiendom

HOLMESTRAND (NRK): Nå vil naboene ha tilbake pengene.

Huset til Ann-Kristin Høgås og mannen med fjellsiden rett bak.

TETT PÅ: Huseierne fryktet nytt ras fra fjellveggen rett ved husene deres, og ba kommunen om å sikre fjellsiden. Regningen måtte de ta selv.

Foto: Robert Hansen / NRK

To naboer i Holmestrand har vært nødt til å betale totalt 70 935 kroner fra egen lomme for å sikre en rasfarlig fjellside i nærheten av boligene sine. Fjellsiden, og eiendommen den befinner seg på, eies av kommunen.

– I 1993 ramlet det ned en stor steinblokk fra fjellet. Den delte seg i fem store steiner som la seg på plenen. Steinene var så store at vi måtte slå de i stykker for å klare å flytte dem. Det skjedde heldigvis på kveldstid, og det var ingen barn ute, sier Ann-Kristin Høgås.

Hun er nærmeste nabo til den aktuelle fjellsiden i Holmestrand. De siste årene har både hun og naboen sett endringer i fjellet. De ønsket derfor å sikre den for å unngå nye ras, og tok kontakt med kommunen.

Store stener på plenen etter raset i 1993.

RAS I 1993: – En kan tenke seg til hva som kunne skjedd om det hadde vært noen her ute, det kunne vært fatalt, sier Ann-Kristin Høgås om raset i 1993.

Foto: Privat

I desember fikk naboene beskjed om at kommunen hadde vært på befaring og at sikringsarbeidet skulle starte. I samme møtet kom også beskjeden om at kommunen ikke kom til å betale for arbeidet.

– Vi ble gjort oppmerksomme på at de da mente at det var vi som måtte sikre deres eiendom, at det var vi som måtte betale, sier Høgås.

– Hvis muren min ramler ut til naboen, tror jeg ikke jeg ville bedt naboen om å stå for den kostnaden.

Det var Jarlsberg Avis som først omtalte saken.

– Høres rart ut

Nå har naboene klaget, og håper de får igjen pengene de har betalt for sikringsarbeidet.

Sikring på fjellsiden.

SIKRING: Naboene betalte til sammen over 70 000 kroner for sikring av fjellsiden. Nå håper de at de får tilbake pengene.

Foto: Robert Hansen / NRK

Kommunen står imidlertid på sitt, og mener de følger den nye plan- og bygningsloven som kom i 2010.

– Departementet anser at den som har fordel av et slikt tiltak også er nærmest til å ta ansvaret for kostnadene av tiltaket. Det vil si at de som har fordelene, er dem som eier de eiendommene som blir sikret ved de tiltakene, sier Jan Endre Aasmundtveit, juridisk rådgiver i Holmestrand kommune.

– Er det rimelig at folk skal betale for noe som ikke er på egen eiendom?

– Det høres rart ut, men det gjelder sikring av deres eiendom, og det er det som er saken.

Saken går til politikerne

Ekteparet Høgås og naboen har betalt drøye 35 000 kroner hver. Nå håper de klagen vinner frem, og at det blir fylkeskommunen som skal avgjøre om de får tilbake pengene sine.

Ann-Kristin Høgås står ute i hagen sin.

OPPGITT: Ann-Kristin Høgås synes det er urimelig at de må betale for sikringsarbeid på kommunens eiendom.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Hvis loven er slik, er det greit. Men vi synes det er rart at kommunen skal sitte både som eier og som den som avgjør hvem som skal betale, sier Ann-Kristin Høgås.

Saken skal opp til politisk behandling 12. juni.

– Jeg forstår godt at de kan være frustrerte, men vi har prøvd å følge reglene i plan- og bygningsloven. Så får det være opp til politikerne å avgjøre dette, sier Aasmundtveit.