Hopp til innhold

Advarer mot ny vårflom

Det er høy flomberedskap i store deler av Sør-Norge på grunn av store snømengder i fjellet.

Flomskader

Vårflommen i 2013 skapte store ødeleggelser på Østlandet. Her fra Nordre Land.

Foto: Leif Arne Moasveen

Snøsmeltingen i fjellet har startet, og mange steder på Østlandet er det mer enn 50 prosent mer snø enn normalt. Dette gjelder de fleste fjellområdene på Østlandet, Telemark og indre Agder. Også i indre strøk av Troms og Finnmark er det mer snø enn normalt. Sannsynligheten for stor vårflom er derfor større enn normalt i elver som drenerer disse områdene.

– Vi har rens av bekkene her en gang i uken, hvor vi gjør rent for kvist, løv og stein som har kommet ned fra fjellet, sier driftsansvarlig i Tinn kommune i Telemark, Geir Nørstebø.

Tinn er en av de mange kommunene i Sør-Norge som tidligere har blitt rammet hardt av flom, og som nå gjør det de kan for å hindre at en eventuell flom skal lage like store ødeleggelser.

Snøsmeltingen øker

Hydrolog i NVE, Erik Holmkvist, sier snøsmeltingen nå har startet i fjellet, men at den vil øke utover denne uken.

– Det er meldt varmere i den uken vi er inne i nå, og det er mye snø i fjellet i Sør-Norge. Det betyr at det kan bli ekstra store vannmengder dersom det blir regn samtidig med snøsmeltingen. På den annen side vil jeg si at dersom vi får en avsmelting uten mye nedbør ved siden av, vil det sannsynligvis ikke bli veldig store flommer av det. Risikoen for å få regn i kombinasjon med snøsmelting er større når det er mye snø, sier han.

Hvorfor er det en større risiko?

– Jo, fordi du da får en lengre smelteperiode. I tillegg er det sånn at i den perioden vi har snøsmelting, er bakken gjerne mettet av vann, slik at den da kan ta imot lite regnvann.

Flom i Tinn

Slik så det ut i Tinn i Telemark 16. mai i fjor.

Foto: Robert Saunes, Tinn brannvesen

Er forberedt på flom

I Tinn kommune i Telemark er de føre var, og prøver å være så godt forberedt på flom som de kan.

– Vi har kjøpt inn en beredskapscontainer som inneholder lensepumper, aggregater og håndverktøy. Da har to lag muligheten til å stikke ut og hjelpe til, innen de to neste kommer, sier driftssjef Geir Nørstebø.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark