Mye paracetamol i svangerskapet kan føre til ADHD

En ny studie viser at bruk av paracetamol under svangerskapet kan føre til ADHD hos barn.

Paracetamol

PARACETAMOL: For mye av disse smertestillende kan påvirke barnet ditt.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

– Vi har sammenlignet barn som har vært eksponert for langvarig bruk av paracetamol under svangerskapet mot friske kontroller. Der fant vi forskjeller, forteller Kristina Gervin forsker ved Faramasøytisk institutt til NRK.

De siste årene er det gjennomført store befolkningsstudier som har vist en sammenheng med langvarig bruk av paracetamol under svangerskapet, og ADHD hos barn. Men på hvilken måte det kan forstyrre utviklingen av fosteret har hittil vært ukjent.

Nå viser en norsk studie en sammenheng mellom paracetamol og endringer i reguleringen av gener. Dette kalles epigeniske mekanismer.

Kristin Gervin

NY STUDIE: Kristina Gervin er forsker ved Farmasøytisk institutt. Hun forteller om sammenheng mellom langvarig bruk av paracetamol under svangerskapet kan gi barnet ADHD.

Foto: Privat

Analysert navlestrengblod

Mor- og barnundersøkelsen er et av verdens største helseundersøkelser, der mor svarer på flere spørreskjemaer, blant annet knyttet til medisinsk bruk.

– Etter å ha gått igjennom mor- og barnundersøkelsen så knytter vi den opp til det norske pasientregisteret som inneholder informasjon om ADHD diagnoser. Da kan vi gå inn i mor- og barn undersøkelsen der barn har utviklet ADHD. Vi har sammenlignet med biobanken til Noba og hentet ut blodprøver fra navlestreng. Der studerer vi epigenetiske forskjeller, forteller forskeren til NRK.

Liten brikke i et stort puslespill

– Det er viktig å påpeke at dette er grunnforskning. Dette er en liten brikke i et stort puslespill. Det er også viktig å påpeke at alle studier som er gjort tidligere samt denne studien viser langvarig bruk. Om mor bruker paracetamol mer enn 20 dager i løpet av svangerskapet ser vi en sammenheng, forteller Gervin.

Visste ikke at det kunne påvirke barnet i magen

Karoline Sævre (22) er ute i svangerskapsuke 28. Hun har aldri hørt fra verken jordmor eller andre bekjente at langvarig bruk av paracetamol under svangerskapet kunne påvirke barnet i magen.

Karoline Sævre

UVITENDE: Karoline Sævre (22) er i svangerskapsuke 28 og visste ikke at langvarig bruk av paracetamol kunne påvirke barnet hennes i magen.

Foto: Privat

Det har jeg aldri hørt om. Heldigvis har jeg ikke tatt noe, men jeg hadde heller ikke nølt med å ta om jeg trengte smertestillende, forteller Sævre til NRK.

Forsker ved farmasøytisk institutt Kristina Gervin kan enda ikke si hva slags konsekvenser dette vil få.

Forskere er nå i full gang med å forske videre på langvarig bruk av paracetamol under svangerskap og barn med diagnosen ADHD.

– Vi har sett en sammenheng, men det er viktig å prøve å forstå hva som er årsaken til den sammenhengen. Vi er nå i gang med å studere dette i modeller som humane stamceller der vi skal eksponere disse for paracetamol og se hva som skjer før og etter eksponeringen, forteller forskeren.