Kongen kjemper om kongepokalen

Fredag og lørdag skal Norges beste seiler kåres i Mesternes Mester i Åsgårdstrand. Kongen er deltaker, og skal dele ut kongepokalen til vinneren, som faktisk kan bli ham selv.

Kong Harald seiler Mesternes Mester i Åsgårdstrand 2017

SEILERKONGEN: Kong Harald og hans Fram-lag er blant de 31 deltakerne i Mesternes Mester i Åsgårdstrand i helgen. Her er Kongen i aksjon fredag i Åsgårdstrand.

Foto: Jon Amtrup, Jon Amtrup

Fredag og lørdag er det duket for det store oppgjøret i norsk seilverden. Da skal Norges beste seiler kåres i konkurransen med det velklingende navnet Mesternes Mester i Åsgårdstrand.

Det er meldt gode vindforhold i Åsgårdstrand i helgen, så det kan komme til å gå unna i konkurransen mellom de 31 lagene som er påmeldt til Mesternes Mester i regi av Norges Seilforbund. Blant dem altså Hans Majestet Kongens og hans lag, Fram.

Kongen er «wildcard»

HKM Kong Harald seiler Mesternes Mester i Åsgårdstrand

KONGELIG MESTER? Kanskje blir Kongen Mesternes Mester, og må dele ut kongepokalen til seg selv. Det blir i tilfelle hans 9. Kongepokal.

Foto: Trond R. Teigen

Deltakerne er de som har vunnet NM eller internasjonale medaljer i 2017. Kongen har i likhet med landslaget fått «wildcard». Han er nok ikke favoritt, men som tidligere OL-deltager, verdensmester, europamester og mange ganger norgesmester, med hele åtte kongepokaler i premiesamlingen (to mer enn hans far, Kong Olav 5), kan Hans Majestet overraske.

Etter mange, nærmest årvisse, starter i Færderseilasen, er Hans Majestet kjent i farvannene det nå skal konkurreres i.

– Alle seiler like båter, såkalte J/70, altså båter på sju meter. Det seiles ikke på handikap, så førstemann i mål vinner. Lørdag ettermiddag utdeles den store Mesternes Mesterpokalen og kongepokalen, sier medieansvarlig Jon Amtrup i Norges Seilforbund til NRK.

J/70 er en svært rask, planende båttype med en besetning på fire i tillegg til skipper.

Seilerkongen

Kong Harald var i 1970 -72, ikke bare Kronprins, men også president, i Norges Seilforbund.

Kongen har seilt mesteparten av sitt liv, og konkurrert i flere ulike båter og klasser. Blant dem:

– Express, altså 26 fots båter med like stort mannskap, men mindre fartspotensial.

– Bane- og havseilas, med flere båter, blant den dagens 52 fots havseiler, «Fram XV».

– Klassisk 8-meter med båten «Sira», som tidligere tilhørte Kong Olav 5.

Han første egne båt fikk han av sin bestefar, Kong Haakon, til jul i 1947. Det var en 12.5 kvadratmeter.

Mange favoritter

Kandidatene til å vinne den gjeve tittelen og de flotte pokalene er mange.

Fjorårets vinner Peder Jahre stiller for å forsvare tittelen. Kristoffer Spone, som var bare et lite skritt unna seieren i fjor, er veldig sugen på revansje. Eivind Melleby stiller med sitt Siste Stein-lag, brødrene Kristian og Peder Nergaard stiller med hvert sitt lag.

Avsluttes med seilerfest

Premieutdelingen skjer på den store Seilerfesten på Sjømatmagasinet på Tjuvholmen lørdag kveld. Der samles alle seilerne til godt lag for å hylle en rekke gode krefter som har bidratt og utmerket seg i 2017 – og det er ikke kanskje, men helt sikkert at Kongen kommer.

– Han deltar på middagen og deler ut kongepokalen.

Mesternes Mester 2016 , Kong Harald

HELT KONGE: HMK Harald sammen med fjorårets Mesternes Mestere: Peder Jahre, Sivert Denneche, Stian Briseid og Marius Flach Orvin. Også i år deltar Kongen under lørdagens avslutningsmiddag og deler ut kongepokalen.