– Økt bråk på byen

Vestfold politidistrikt ser en tendens til mer uro på byen om sommeren.

Politiet

Det var nok å gjøre for politiet i Vestfold natt til søndag.

Foto: Tore Ellingseter

Bare i helga har politiet i Vestfold vært nødt til å vise bort mer en femten personer på grunn av bråk, urinering på offentlig sted og utagerende oppførsel. Politiet har anmeldt flere for å røyke hasj, drikke alkohol på offentlig sted og gjort en rekke beslag av narkotika.

Flere bortvisninger

Vold, provoserende oppførsel og ulovlig bruk av narkotika er ofte årsaken til at folk har blitt bortvist av politiet i Vestfold i helga, ifølge politiet.

Operasjonsleder Johannes Nysæter

Nysæter sier de bruker bortvisning som forebyggende tiltak.

Foto: Politiet

Operasjonsleder i politiet, Johannes Nysæter, mener ekstra tilstrømming av mennesker til Vestfold om sommeren er en av grunnene til at de opplever mer voldelig og utagerende atferd på byen.

Flere steder i Norge opplever en tilstrømning av mennesker i fellesferien, enten det dreier seg om hyttebeboere, festivaldeltakere eller båtfolk på tur. I helga var det Stavernfestivalen i Larvik og Piratfestivalen i Tønsberg, noe som betyr flere mennesker samlet i Vestfold.

– Båttrafikken fra Oslofjorden blir større, og hyttebeboere kommer til området vårt. Med flere mennesker samlet på samme sted øker sjansen for uønskede episoder, sier Nysæter.

Stavernfestivalen

Nysæter sier at festivalene selv har ansvar for sikkerheten, men at politiet også bidrar.

Foto: John-André Samuelsen

Turistene er ikke problemet

Nysæter sier det er vanskelig å trekke fram en bestemt gruppe blant dem som som bråker på byen. Nysæter mener likevel ikke at alle turistene som kommer er de som nødvendigvis fører til uro.

Båter i Stavern

Båttrafikken øker fra Oslofjorden til Stavern.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Turistene som kommer hit utgjør jo normalbefolkningen, og er ikke i seg selv problemet. Men gjennom hele året har politiet fokus på lokale personer som er gjennomgående provoserende og voldelige i atferd. Når disse treffer flere og nye mennesker øker sjansen for slåsskamper eller uro. I tillegg spiller alkohol og varmen inn.

Forebyggende tiltak

Politiet bortviser mange om sommeren, og bare i helga ble over femten personer bortvist fra byen i Vestfold.

– Oppdragsmengden vår øker i fellesferien i sammenheng med at det er flere mennesker i området vårt, derfor bruker vi bortvisning som forebyggende tiltak i flere av tilfellene, sier Nysæter.

– Heller enn å bringe folk inn i arresten over en lav sko, prøver vi å bruke bortvisning fra stedet som et forebyggende tiltak. Vi ber da personen høflig om å forlate byen. Dersom de senere viser seg å ikke ha gjort det, trår vi til hardere, sier Nysæter.

Bemanningen hos politiet er jevn hele året, og går ikke spesielt opp under fellesferien.

Flaskeåpner

Varme og alkohol bidrar nok også til mer uro på byen, sier Nysæter.

Foto: Kim Jansson / NRK