Måtte bryte turen til Chicago

De skulle bruke sju uker på å krysse Atlanterhavet i åpen båt. Men isen på Grønland satte en effektiv stopper for planen til far og sønn Øverland fra Horten.

I denne båten skal Andreas Øverland sammen med sønnen Alexander først kjøre fra Horten til Bergen. S

STOPPET AV ISEN: I denne båten skulle Andreas og Alexander Øverland krysse Atlanterhavet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

De la ut med friskt mot mandag 6. juli, i en åtte meter lang rib. Starten gikk i Horten og målet var Chicago. Turen var nøye planlagt i to år og skulle ta sju uker.

For å klare turen var Alexander og Andreas Øverland avhengige av å få fylt drivstoff på Grønland. Det skulle vise seg å være vanskelig, om ikke umulig.

Far i båten, Andreas Øverland er spent på den 7-ukers lange turen han og sønnen har foran seg.

Andreas Øverland har brukt to år på å planlegge turen. Men på tross av grundige forberedelser, har de måttet innse at til Chicago kommer de ikke.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Nå er vi på Orknøyene. Et godt stykke unna den planlagte ruta faktisk, sier pappa Andreas Øverland til NRK.

Stoppet av isen

De hadde en solid plan for å krysse havet. De fulgte reiseruta som de skulle langs kysten av Norge, og over til Shetlandsøyene og Færøyene. Men der så de at isen som samler seg langs Grønlandskysten ikke flyttet på seg, tvert imot, det ble bare mer av den.

– Grønnlandskysten er dessverre helt uframkommelig i år. Så da hadde vi to valg. Enten dra til Island, men da ville turen stoppe der. Eller reise sørover for å kunne fortsette turen, så da gjorde vi det.

Fra værvarslingen i Danmarks radio fikk sjøfarerne vite at fraktskipet som går mellom Grønland og Island har ligget fastfrosset i to uker. Dermed tok de ikke sjansen på å dra den planlagte veien.

De fire ukene de har vært på sjøen beskriver de som fantastiske.

– Det er jo en liten båt, og det blir en veldig intens opplevelse. Selv jeg som er nesten to meter høy, føler meg liten her ute, sier Øverland.

Optimistiske opportunister

Kart over reisen

Slik skulle reiseruten ha gått, med på grunn av isen ved Grønlandskysten har de to endt opp på Orknøyene, en øygruppe nord for Skottland.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Far og sønn Øverland når altså ikke målet om å kjøre inn i Chicago, men føler likevel at de har gjennomført.

– Det er selvfølgelig ikke bare en opptur, men samtidig er det ikke sånn at vi ikke gjennomfører. Målet har bare endret seg. Vi reiste jo også for å få en stor tur. Dette skulle ikke bare være en tur til Chicago, men også en hyllest til vikingene, og vikingene var veldig gode på å være opportunister, sier Andreas Øverland og ler.

Etter frokosten onsdag morgen skal far og sønn bestemme seg for hvor reisen går videre fra Orknøyene, en øygruppe nord for Skottland.

– Planen er å dra videre til Skottland. Så må vi bestemme oss for om vi går sørover på østsiden eller vestsiden av Englandskysten.

Turen fortsetter altså for Alexander og Andreas Øverland, om enn med et litt annet mål enn opprinnelig planlagt.

Slik forberedte de seg på turen - se tv-reportasjen fra 6. juli:

Guttetur til Chicago.