Hopp til innhold

Sju års fengsel for flere voldtekter

43-åringen fra Larvik ble i Larvik tingrett dømt til sju års fengsel. – Det viktigste er kanskje at kvinnene ble trodd, sier aktor.

Larvik tingrett

Saken var oppe for retten i Larvik tingrett tidligere i år. (arkivbilde)

Foto: Rune Jensen

Mannen er dømt for å ha voldtatt og mishandlet tre tidligere samboere. Han er også dømt for vold mot sin egen datter.

Kontrollerende og voldelig

I 2006 skilte 43-åringen og kona seg, og han møtte en ny kvinne. De flyttet etter hvert sammen. Ifølge dommen oppførte han seg svært kontrollerende overfor henne, var voldelig og voldtok henne. I 2008 gjorde de det slutt.

I 2010 fikk han en ny samboer. Ifølge dommen oppførte han seg på samme måte mot denne kvinnen. Han voldtok også henne en gang og truet med å drepe henne.

Rundt to år senere møtte han den tredje kvinnen han nå er dømt for å ha voldtatt. Også i dette forholdet var han kontrollerende og voldelig, heter det i dommen. Etter en voldsepisode i 2013, ble han ilagt et besøksforbud mot henne – et forbud han brøt.

Volden mot de tre samboerne innebar blant annet kvelning, slag, spytting og lugging.

Ba om lengre fengselsstraff

Aktor i saken, Magnar Pedersen, ba om ni års fengsel for 43-åringen. Advokaten sier han nå tar dommen fra Larvik tingrett til etterretning.

– Strafferammen for voldtekt økte sommeren 2010, og en normal straff for voldtekt i dag ligger på fire til fire og et halvt års fengsel. I denne saken er det tre fornærmede, tre voldtekter, samt familievold og flere andre forhold. Vår påstand var ni års fengsel og vi tar til etterretning at Larvik tingrett avsa en dom på sju års fengsel, sier Pedersen til NRK.no.

– Det viktigste i denne saken er kanskje ikke straffeutmålingen, men at kvinnene ble trodd, sier han.

– Utsatt for et komplott

Mannen fra Larvik nektet for alt bortsett fra bruddet på besøksforbudet, da saken mot ham var oppe for Larvik tingrett tidligere i år.

43-åringen mener at han er utsatt for et komplott og at de tre kvinnene samordnet sine forklaringer mot ham. Retten trodde imidlertid ikke på dette og fant kvinnenes forklaringer troverdige. Retten legger vekt på at de tre beskriver relativt like hendelser.

– Fornøyd med dommen

43-åringen er også dømt til å betale til sammen 715 000 kroner i oppreisning til de tre kvinnene.

Den ene kvinnens bistandsadvokat, Svein Olav Duesund, sier hans klient er fornøyd med dommen.

– Det er utmålt en lang straff for meget alvorlige forhold, sier han.

Duesund forteller at det var en lettelse for kvinnen at hun ble trodd.

Mannens forsvarer, advokat Kåre Eugen Jølberg, ønsker ikke å kommentere saken før han har sett gjennom dommen sammen med sin klient.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark