Hopp til innhold

Mangler 400 tonn epler - frir til hageeierne

Regnsommeren har ødelagt mye av epleavlingen, noe som vil si at det kommer til å være færre norske epler i butikkene. Nå trenger presseriene hjelp fra hageeierne.

Epler til pressing

Epler klare til pressing. I år blir det mindre av dem i butikkene.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Gartnerhallen, som er en av Norges største leverandører av frukt og grønnsaker, regner med at de kommer til å levere mellom 20 og 25 prosent færre epler i år, skriver VG.

Det dårlige været har ødelagt områder flere steder, som i Svelvik og Lier i Buskerud, hvor har hagl ødelagt avlingene totalt.

Resultatet blir færre epler i norske butikker fremover.

400 tonn i manko

Roy Andreassen

Roy Andreassen, daglig leder for Union Bryggeri, trenger 400 tonn med epler.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Union Bryggeri begynte å ta i mot epler i slutten av august, og planen var å holde på ut september. Men mottaket kommer til å holde oppe en god del lengre enn planlagt.

– Vi ønsker å få inn mest mulig. Sånn som det ser ut nå, er vi 400 tonn i manko denne sesongen, sier Roy Andreassen, daglig leder for Union Bryggeri til NRK.no.

Epleavlingen i år er ekstra dårlig på grunn av det dårlige været. De største fruktlagrene i Norge får inn betydelige mindre mengder enn det de ellers har fått.

– Folk har haugevis i hagene sine

I tillegg er det mindre småskader og nedfallsfrukt, og det betyr enda færre epler til saft. Fordi pressing til saft ikke krever like fine epler som til butikksalg.

– De som pleier å levere epler, kommer stort sett hele tiden, sier Andreassen.

Og det er ingen tvil om det er mye epler rundt omkring i hagene til folk.

– Det er noen som kommer med opp til to tonn med epler, så da får de med seg en god del varer, sier Roy Andreassen, daglig leder for Union Bryggeri.

Ferdige flasker med eplemost

Ferdige flasker med eplemost, klare til å pakkes på brett.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Eplehøsten ødelagt av hagl

På eplemottaket i Skien kan det leveres epler til pressing. Enten kan får man penger for det, eller så får man tilbake eplemost med og uten kullsyre.

Inger Walle

Inger Walle fra Valle gård, mobiliserte familien til eplehøsting.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Inger Walle fra Valle gård i Bamble har benyttet seg av tilbudet for første gang. Hun har en stor eplehage. Og istedenfor at eplene skulle ligge å råtne, leverte hun inn epler for første gang.

– Jeg har levert inn 411 kg epler og får 4 brett med epledrikke tilbake, sier Inger Walle. – Det er faktisk den første gangen vi leverer epler. Vi har snakket om det flere år på rad.

Frukt og bærpressingen har lange tradisjoner i Grenland. allerede på slutten av 30-tallet startet Trio-fabrikker med innlevering av frukt og bær.

Elgen klarer ikke å spise opp alt

På Valle ble flere fra familien Walle utkalt til epledugnad.

– Eplene blir liggende å råtne. Det er selvsagt mye god mat til rådyr og elg. Men de klarer ikke å spise opp alt. I år har vi mobilisert en del av familien, og så har vi høstet og levert. Og det har vi syntes vært moro alle sammen, sier Inger Walle.

Det gikk med noen ettermiddager for å høste alle eplene

– Jeg synes det er en fantastisk ordning. Det er masse frukt som slipper å gå til spille, sier Inger Walle.

Epler til pressing

Epler til pressing

Foto: Lars Tore Endresen / NRK