Hopp til innhold

Nesten halvparten av arbeidsplassene i Telemark bryter loven

PORSGRUNN (NRK): Nærmere 40% av arbeidsplassene som LOs sommerpatrulje har sjekket i Telemark bryter loven. – Det er altfor mye, sier faglig ungdomssekretær i LO, Li-Mei Berglid.

LO sommerpatrulje

Faglig ungdomssekretær i LO, Li-Mei Berglid og organisasjonsmedarbeider Ole-Henrik Olsen intervjuer en arbeidstaker om arbeidsforhold. Her var heldigvis alt som det skulle. Men de opplever at mange arbeidsplasser ikke har alt i orden.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

LOs sommerpatrulje har vært innom til sammen 224 bedrifter i Telemark, og hos 39% av disse har det blitt registrert brudd.

– Det er mye av de samme bruddene som går igjen. Manglende arbeidskontrakter, mangelfull info om verneombud, manglende lønnsslipper og pauser. Vi har også hatt tilfeller av ulovlig kameraovervåkning, sier Berglid.

Li-Mei Berglid og Ole-Henrik Olsen

Li-Mei Berglid og Ole-Henrik Olsen har vært rundt på arbeidsplasser i Telemark i sommer. De mener at de fleste bruddene skyldes uvitenhet, og ikke uvilje fra arbeidsgiverne sin side.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Har du eksempler på dette med kameraovervåkning?

Det kan være at de blir overvåket på pauserommet. Eller når de tror de er alene på jobb, så sitter sjefen hjemme å overvåker de. Det er ikke helt heldig da, sier hun.

Ulovlig kameraovervåkning er noe som blir tatt ganske alvorlig. Men Berglid mener at de fleste tilfellene går på dårlig informasjon.

- Tallet 39% er jo ganske høyt. Men veldig mange av bruddene vi har registrert går på for dårlig informasjon. Arbeidstaker vet ikke hvem som er verneombud, så det gjør at tallet blir så høyt, forteller Berglid.

Viktig å ha alt på stell

Patrik Tvedt

Sommervikar hos Coop Extra i Porsgrunn, Patrik Tvedt, er glad for at LO tar tak i dårlige arbeidsforhold.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Når LOs sommerpatrulje var på besøk hos Coop Extra i Porsgrunn for å sjekke arbeidsforholdene, var alt som det skulle. Patrik Tvedt som er sommervikar, mener det er viktig for arbeidstaker å sette seg inn i kontrakten før de signerer.

– Man hører jo om ting som skjer. Så jeg leste kontrakten nøye før jeg skulle jobbe her, slik at jeg var klar over hvilke rettigheter og pliker sjefen og jeg har.

Etter å ha blitt intervjuet av sommerpatruljen var han er glad når han fikk vite at alt var som det skulle på sin egen arbeidsplass.

– Jeg følte at det gikk bra. Det var godt å få en bekreftelese på at alt er som det skal være her i butikken, forteller han.

Organisasjonsmedarbeider Ole-Henrik Olsen mener at slurv med kontrakt kan få kjedelige konsekvenser for arbeidstakeren.

– Uten en god kontrakt kan du risikere at du ikke får den lønna som er avtalt. Det er viktig å vite hva man faktisk har blitt enige om.

Gradvis bedring

LOs sommerpatrulje begynte for 31 år siden, og på den tiden var det ikke lovpålagt med arbeidskontrakter. Olsen mener LOs søkelys på dette, har bidratt til en bedring.

– Det at LO har satt fokus på ting som arbeidskontrakter og arbeidsforhold, har bidratt til at vi har sett en bedring over tid.

Så selv om prosenten på brudd er høy, så er det bedre tider nå?

– Ja, det er det. Prosenten er høy, men lovbruddene er stort sett langt mindre alvorlige nå. Det er noe som kan løses med kommunikasjon og informasjon, sier Olsen.