Hopp til innhold

Lysfest skyver Lucia vekk

Lucia-feiringen i Solvang barnehage i Sandefjord erstattes av livssynsnøytral lysfest.

Barn i Solvang barnehage øver på egenkomponert sang til lysfesten

Barn i Solvang barnehage øver.

Personalgruppa ved barnehagen mener at Lucia-feiring i barnehagetiden ekskluderer noen barn. Nå skal de bare lære om Lucia, men feire med en lysfest, sier barnehagestyrer Solfrid Karlsen.

– Vi tenker at vi trengte å ha tradisjoner som var inkluderende for alle. Og jeg ønsker at barnehagen vår skal være en inkluderende barnehage.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Santa Lucia

Dette vil ikke Solvang barnehage ha i år (illustrasjonsfoto).

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Nøytral fest

Da NRK besøker barnehagen, øver barn og voksne til lysfesten de skal ha sammen med foreldrene. For i år er altså den tradisjonelle Lucia-feiringen med tog, lys og lussekatter byttet ut med en nøytral lysfest.

Etter flere diskusjonsrunder, blant annet ved hjelp av en religionsviter, har personalgruppa kommet fram til den løsningen som er valgt.

– Og jeg synes ikke vi skal dempe det kristne. Men vi skal ha kunnskap om det og begrunnelse for det. Vi skal vite hva vi gjør og ikke bare dumpe ned på ungene ulike synsinger vi har som privatpersoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Barnehage kutter luciafeiringen

Barnehagestyrer Solfrid Karlsen synes ikke det er riktig å arrangere Lucia-feiring i barnehagens åpningstid.

Foto: Helena Rønning / NRK

Delte meninger

Solfrid Karlsen har ikke helt oversikt over hvor mange som uteble fra Luciafeiringen tidligere, og kanskje blir det Lucia-feiring igjen neste år. Prøveløsningen som er valgt i år er mottatt med blandede følelser av foreldrene.

– Meningene er nok delte. Enkelte har gitt positive tilbakemeldinger og synes det er fint. Andre synes det er leit å ha mistet Lucia-feiringen og er redd for at man skal flate ut den kristne siden av det.

Ingen motsetning

Karlsen mener derimot at de bygger den kristne delen opp på grunn av kunnskapsformidlingen de legger opp til. Men det er vel ingen motsetning mellom det å formidle kunnskap om Lucia og å feire henne?

– Nei, det er sant. Men så lenge dette er en katolsk og protestantisk høytid kan vi kanskje ikke pålegge alle å delta.

På lysfesten skal de synge julesanger og lys-sanger. De store barna skal ha frokost ved bålet. I tillegg har barna med lykter hjemmefra som skal tennes og henges opp.