Hopp til innhold

På jakt etter røtter

Det utgis mengder av bøker om lokalhistorie, og vi leser hvert eneste ord.

Butikksjef Hilde Pedersen

Butikksjef Hilde Pedersen (til v.) kan by på stor bredde og mangfold innenfor den lokalhistoriske sjangeren.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Folk er opptatt av røttene sine. Det må være konklusjonen når man ser hvilke mengder av lokalhistoriske bøker som gis ut hvert eneste år.

Denne høsten er ikke noe unntak. En rask sjekkerunde Østafjells rundt, viser at bredden er stor og mangfoldig. Og det er ikke bare eldre som vil mimre om fortida som fordyper seg i stoffet.

- Alle kjøper lokalhistoriske bøker. Du og jeg, barnebarnet til bestemor og bestefar. Vi er glad i røttene våre, sier butikksjef Hilde Pedersen ved Norli bokhandel i Tønsberg.

Hun tror trenden med stor bredde i denne typen bøker kommer til å holde seg.

- Lokalhistorien opptar folk, og det er verdifullt å ta det med seg videre i livet.

Om trikk, hytter og fjell

Lokalhistoriske bøker

Eksempler på lokalhistorie.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

I Buskerud kan man lese historien om trikken i Drammen, Åssidens historie og om «Hytteskogen» i Drammensmarka. Fuglelivet i Øvre Eiker er behørig dekket, på Kongsberg er det «Kongsbergboka» som preger den lokalhistoriske avdelingen hos bokhandlerne, mens Buskeruds og Numedals del av Hardangervidda er dekket av boka «I fjellfolkets rike.»

«Minner fra Telemark» viser bilder fra hele fylket tatt av fotografen Arne Aas. Selskap for Skiens bys vel har gitt ut Byminne nr. 37, denne gang om kona til Hjalmar Johansen, forøvrig skrevet av barnebarnet Fredrik Hjalmar Johansen.

Siljan historielag har lansert sjuende bind av «Å høre til - fra Skrim til Siljan».

Husæru?

I Vestfold har den første lokalhistoriske dvd'en kommet. Tittelen er kanskje det mest dekkende uttrykket vi kan bruke om nær og lokal historie. «Husæru» er en dvd med historisk stoff hentet fra dagligliv i Vestfold etter krigen.

Erling Dittmann er en produktiv lokalhistorisk forfatter som bor i Tønsberg. I år gir han ut «Det hender så møe i Tønsberg om da'n». Kåre Glette har skrevet «Vestfolds litteraturhistorie 1000-2000», trolig landets første regionale litteraturhistorie, og prinsesse Kristina fra Slottsfjellet i Tønsberg har fått sin bok med tekst og praktbilder i «Søskenparet i borgen på berget.»

Dette er bare et ørlite utvalg av bøker i denne sjangeren, og vi har ikke en gang nevnt de lokalhistoriske heftene som lokale historielag og ildsjeler gir ut.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark