Styr unna disse nå

Mattilsynet advarer mot å spise blåskjell fra enkelte deler av Telemarks-kysten. De siste vannprøvene viser at det er alger i vannet som kan gi mageproblemer.

Blåskjell

Det kan være fristende å plukke med seg noen blåskjell til ettermiddagskosen på hytta, men ligger hytta i Kragerø bør du ikke hente dem ved Saltneven.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Blåskjell ble nylig godkjent for spising flere steder i landet, men blåskjellene noen steder i Telemark og Kragerø-kysten bør du styre unna.

– De siste vannprøvene viser at det er alger i vannet som kan gi mageproblemer hvis noen spiser blåskjell fra området, opplyser mattilsynet.

Varselet som ble publisert fredag, gjelder en uke framover. Oversikten viser at skjell fra 28 av i alt 43 målesteder er satt i kategorien «kan spises».

Ikke trygt i Kragerø

Det kan være fristende å plukke med seg noen blåskjell til ettermiddagskosen på hytta, men hvis hytta ligger i Kragerø bør du ikke hente dem ved Saltneven.

Skjell fra alle målesteder i region Stor-Oslo, det vil si Vollen, Engelsvik og Utgårdskilen, er spiselige. I de øvrige regionene varierer varselet fra sted til sted.

Mattilsynet advarer mot å spise skjell fra Børrestadbukta i Larvik, Saltneven i Kragerø, Finnøysundet i Risør, Torskavika i Tysvær, Askerholmen i Åfjord, Rundhaugen i Inderøy, Breivika i Namdalseid og Kobbskjæret i Brønnøy.

Les også: Farlige kjemikalier i blåskjell

Hvis du befinner deg i et område der Mattilsynet har gitt grønt lys, så kan du imponere med denne enkle oppskriften.