Kvinner kan ha virus de ikke vet om

Antall tilfeller av livmorhalskreft stiger dramatisk for yngre kvinner, men fire av ti går ikke til anbefalt underlivsundersøkelse.

Kathrine Drtina og Anna Gjertsen

TABU: Kathrine Drtina (26) og venninnen Anna Gjertsen (25) har snakket om livmorhalskreft etter at Kathrine fikk påvist celleforandringer i livmorhalsen, men de synes generelt at temaet blir lite snakket om.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

– Det er klart det at når du setter deg i den stolen og gynekologen sier «kom litt nærmere» så blir du flau, men man må jo le av det, sier Kathrine Drtina (26).

– Det er jo underlivet, det føles jo veldig intimt, sier venninnen Anna Gjertsen (25).

De siste ti årene har det vært en 30 prosents økning i livmorhalskreft-tilfeller blant kvinner under 40 år. Fra 25-års alderen stiger antall tilfeller av livmorhalskreft dramatisk, sier Sveinung W. Sørbye, overlege og forsker ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Likevel er det så mange som fire av ti kvinner som ikke følger Kreftforeningens anbefalinger om å ta celleprøve fra livmorhalsen.

Venninnene tror flauhet er noe av årsaken.

– Jeg synes det er synd. Det er litt tabu egentlig, sier Kathrine.

Merker det ikke

Kathrine er en av dem som har fått påvist celleforandringer og senere testet positivt for HPV-viruset, som kan utvikle seg til livmorhalskreft.

– For et par måneder siden tok jeg biopsier. Så måtte jeg vente tre veldig lange uker. Det ble en veldig fin dag da jeg fikk beskjeden om at det ikke var noe galt, smiler hun.

Hun er nå opptatt av å få venninnene til å sjekke seg.

– Jeg tror det er veldig, veldig viktig. Det viruset som kan gi livmorhalskreft er så usynlig, du merker det ikke, sier hun.

Endret seksualadferd

Ifølge Kreftforeningen er alle tilfeller av livmorhalskreft relatert til HPV-viruset som rundt 70 prosent, både kvinner og menn, blir smittet av. Rundt 300 kvinner får livmorhalskreft årlig, 70 kvinner dør av sykdommen i året og 3000 kvinner behandles for celleforandringer eller for forstadier til kreft i livmorhalsen.

Årsaken til at flere blir smittet er endrede seksualvaner.

– HPV-viruset smitter gjennom seksuell aktivitet. Hvis man sammenligner med 50-tallet er det klart at folk har en annen seksualadferd i dag, sier Ole Alexander Opdalshei, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Han tror det er for lite bevissthet blant ungdom når det gjelder dette.

Kleine minutter

Kathrine og Anna er enige i at temaet blir lite snakket om.

– Vi har jo snakket om det på grunn av det Kathrine har vært gjennom, sier Anna.

Selv er hun sykepleier og jobber med mange kvinner i samme aldersgruppe.

– Jeg synes det er litt rart å tenke på at dette er noe vi aldri har snakket om på jobb.

Kathrines oppfordring til andre er uansett klar:

– Ta testen. Det tar bare fem minutter, man må tenke på at man skal holde seg frisk. Heller noen kleine minutter, helt klart.