Hopp til innhold

Kreftsyke Hans Petter trengte sjåfør – fikk vennskap på kjøpet

Han trengte transport til sykehuset i Tønsberg og fikk mer enn en sjåfør. – Det er jo helt nydelig å høre sånt, sier Trine Hveem i Kreftforeningen.

Hans Petter Thaulow Thorfin David Jenssen

Hans Petter Thaulow og Thorfinn David Jenssen er klar for turen til Tønsberg. Nå har de flere timer på å oppdatere hverandre på siste nytt om stort og smått

Foto: Roald Marker / NRK

Det er tidlig morgen i Skien da Thorfinn David Jenssen låser seg ut av huset. På gårdsplassen står bilen, blank og nyvaska utenpå, koronarenset innvendig. Nå venter flere timers kjøring.

– Jeg skal hente Hans Petter på Vindfjelltun, for han skal til kontroll på Sykehuset Vestfold i Tønsberg

Hans Petter Thaulow har kreft og må regelmessig til kontroll. Heldigvis for ham har Kreftforeningen i Vestfold og Telemark opprettet en såkalt Følgetjeneste. Med frivillige som stiller egen bil og egen tid til disposisjon.

Thorfinn David Jenssen

Thorfinn David Jensen holder bil, mens Kreftforeningen betaler bensin og litt til. Han er klar til å kjøre Hans Petter Thaulow på Sykehuset i Vestfold for femte gang.

Foto: Roald Marker / NRK

– Jeg så en annonse i fjor høst der Kreftforeningen søkte etter frivillige. Da meldte jeg meg på, forteller han i bilen på vei til Vindfjelltun.

Trygg og smittefri transport

Sammen med andre frivillige deltok han på kurs i Kreftforeningens regi. Smittevern var en viktig del av pensum. Han lærte hvordan han skal rengjøre bilen og korrekt bruk av ansiktsmaske – under hele turen.

– Dette er femte turen, det er fint for Hans Petter at han vet hvem som kommer og det er greit for meg å vite hvem jeg skal hente, forteller Thorfinn.

– For oss i Kreftforeningen betyr det utrolig mye at vi vet at pasientene kommer seg trygt til og fra sykehus. Det er spesielt krevende i disse koronatider. Det forteller Trine Hveem, distriktssjef i Kreftforeningen i Vestfold og Telemark.

Trine Hveem

Trine Hveem venter spent på de to følgesvennene utenfor Sykehuset i Vestfold. Hun har hørt om vennskapet, men ennå ikke møtt dem.

Foto: Roald Marker / NRK

De startet med følgetjeneste i fjor og er nå ett av 12 distriktskontor som tilbyr følge til og fra sykehus for behandling, kontroll eller andre ting knyttet til kreftsykdommen.

Rutebussen sluttet å gå

For Hans Petter Thaulow betyr dette mye. På grunn av pandemien går det ikke lokalbusser på strekningen. Nå blir han kjørt fra dør til dør, forteller han idet Thorfinn svinger inn på gårdsplassen.

Hans Petter Thaulow

Hans Petter Thaulow bor landlig til på Vindfjelltun i Steinsholt. Ulempen er et elendig kollektivtilbud

Foto: Roald Marker / NRK

– Det er viktig å ha en fast sjåfør, fordi vi tilbringer mye tid sammen på disse turene, sier han.

– Vi er nesten blitt kompiser, fortsetter Thorfinn der han kommer ut av bilen. Vi er på samme alder og har mye å snakke om, sier han og gjør seg klar for turen til Tønsberg. En tur på en drøy time.

Dette er musikk i ørene til Trine Hveem.

– Det er jo helt nydelig å høre sånt. En relasjonen som oppstår mellom to mennesker som kanskje ikke hadde møtt hverandre, hadde det ikke vært for Følgetjenesten, sier hun.

Kan hjelpe mange flere

Trine Hveem venter spent utenfor Sykehuset i Vestfold. Thorfinn David og Hans Petter var de to første som kom i gang da Følgetjenesten startet i fjor høst.

På turen har de to brukt tiden til å oppdatere hverandre på små og store saker, som to kompiser gjerne gjør når de møtes.

– Vi vil gjerne fortelle dette til flere. At vi kan hjelpe dem som trenger en bil, en prat og kanskje en venn, sier Trine Hveem, mens Hans Petter går inn til kontroll og Thorfinn David finner seg en kafe. Det er ennå en stund før de starter på hjemturen.

Thorfinn David Jenssen, Hans Petter Thaulow, Trine Hveem

Kreftforeningen ber folk som har behov for følge og transport å ta kontakt. Trine Hveem (t.h.) forteller at de har god kapasitet til å hjelpe dem som har behov.

Foto: Roald Marker / NRK