Hopp til innhold

Klærne til Lukas (1) var fulle av hundebæsj

Emilie Kongsten ber hundeeiere skjerpe seg.

Emilie Kongsten med sønnen

OPPGITT: Emilie Kongsten er oppgitt etter at klærne til Lukas (1) var fulle av hundebæsj etter en tur ute med barnehagen.

Foto: Privat

Da Emilie Kongsten skulle hente sønnen Lukas (1) i Ekely barnehage på Vear i Tønsberg fredag forrige uke, fikk hun med seg en hvit plastpose full av klær tilgriset av bæsj.

– Barnehagen hadde vært på tur og et av barna tråkket i hundebæsj som min sønn tok på. Så eskalerte det derfra. Klærne var fulle av bæsj. Det var også kommet på smokken hans, sier hun.

Kongsten forteller videre at hun først begynte å le da hun fikk posen. Så ble hun irritert.

– Det er veldig unødvendig.

– Skal man ha hund, kanin eller barn må man ta ansvar og gjøre de kjipe oppgavene som følger med, sier hun.

Kongsten understreker at hun ikke klandrer de ansatte i barnehagen.

Pose med tilgrisede klær

Klærne i posen ble lagt rett i vaskemaskinen da Emilie Kongsten og sønnen kom hjem.

Foto: privat

Bakterier og virus

Sigmund Skei, kommuneoverlege og smittevernlege i Tønsberg, sier ekskrementer kan skape trøbbel for barna.

– Ulike bakterier, virus og innvollsorm kan smitte fra avføringen og over på barna. Barn som av ulike årsaker har et svekket immunforsvar, eller har en grunnsykdom er mest utsatt for å bli syk, sier Skei.

Han anbefaler ansatte i barnehager om å undersøke uteområdene før de brukes av barna.

– Barnehagene bør innføre, for eksempel i internrutinene, å sjekke uteområdene blant annet for glasskår og ekskrementer etter dyr, sier Skei.

– På tur er det umulig å forsikre seg mot slikt. Men en kan prøve å velge turområder ut ifra hvor en tidligere har erfart at det ikke er så mye av dette, eller annet søppel, legger han til.

Ifølge Folkehelseinstituttet kan mange smittestoffer fra kjæledyr overføres til mennesker, men de fleste kan forebygges med en god håndvask etter at barna har vært ute og lekt.

Barnehagen

– Alle barnehager er pålagt å ha en daglig utesjekk av barnehagens uteområde før barna slipper ut. Og det har vi. Det er mye annet som kan være der som kan være enda verre enn hundebæsj også, sier styrer ved Ekely barnehage, Hilde Chluba.

Når de er på tur er det vanskeligere å unngå.

– Da kan man tråkke i mye forskjellig hvis en er uheldig. Vi må lære barn hva dette er, og at de ikke skal tråkke i eller ta på det.

Også hun oppfordrer hundeeiere til å plukke opp etter hunden sin.

– Barn elsker å gå i grøftekanten, og der finner de litt av hvert. Så det viktig at hundeeiere tar ansvar og plukker opp. Det er annerledes hvis hunden gjør fra seg langt ute i en skog, vekk fra folk, men i tettbebygde strøk er det viktig å ta det vekk.

Knyt fast i kobbelet

Cecilie Holgersen i Norsk Kennel Klub sier klubben stadig jobber med forebyggende kampanjer mot medlemmene som skal sørge for at flere tar ansvar.

– Det handler uansett om ren folkeskikk. Å plukke opp bæsjen etter hunden er et ansvar vi påtar oss når vi blir hundeeiere, sier Holgersen.

Cecilie Holgersen

ANSVAR: Også Cecilie Holgersen ber hundeeiere plukke opp etter hunden sin.

Foto: Wesenberg/Kolonihaven

Hun anbefaler å binde hundeposen fast i kobbelet, slik at man slipper å bære på den illeluktende posen med hundemøkk.

Holgersen fraråder også hundeeiere å legge igjen posen på bakken for å plukke den opp på hjemveien.

– Det blir garantert glemt. Går du tur i et tettbefolket område med få søppelkasser, så spør kommunen om muligheten for å sette opp flere, sier hun.