Hopp til innhold

Kan for lite norsk

60 prosent av fremmedspråklige elever kan for lite norsk til å gå på videregående skole.

Klasserom

Illustrasjonsfoto.

Foto: Christophe LEFEBVRE / PHOTOPQR/LA VOIX DU NORD

En frivillig test gjennomført blant 73 elever i Telemark i fjor, viser at 60 prosent av fremmedspråklige elever ikke kan det norske språket godt nok til videre utdanning.

Det er Hjalmar Johansen videregående skole i Skien som administrerer gjennomføringen av testen, men den iverksettes av den enkelte kommune.

Frivillig forbedring

- Det er en poengsetting på den testen som forteller om du kan språket godt nok til å gå i en ordinær gruppe i videregående skole. Oppnår du ikke en viss poengsum, trenger du å trene mer på norsk språk, sier Eli Auråen, rektor ved Hjalmar Johansen videregående skole.

Eli Auråen

Eli Auråen, rektor ved Hjalmar Johansen videregående skole.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

De fremmedspråklige elevene får tilbud om et års forberedelseskurs for å søke i ordinær videregående utdanning, men dette er frivillig.

Utfordring

- 60 prosent av de som ble testet i fjor hadde ikke god nok språkforståelse. Det betyr at disse ungdommene får det strevsomt, for det er ikke enkelt å ha undervisning på et språk du ikke behersker godt.

Det er uvisst hvor mange av de som gjennomførte testen som benyttet seg av et forberedelseskurs. Auråen mener dårlig språk vil by på store utfordringer.

- Det er en stor utfordring for disse ungdommene som skal inn i ordinær utdanning, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark