Ibsenpris til Grøndahl

Forfatter og dramatiker Christopher Grøndahl ble tirsdag kveld tildelt Ibsenprisen 2007.

Christopher Grøndal fikk Ibsenprisen 2007
Foto: Jonas Rydèn / NRK

Prisen ble delt ut under en storslått festforestilling i Ibsenhuset i Skien.

Grøndahl fikk prisen for ”Tundra” og ”Silent winds of Blackpool”, begge oppført i Radioteatret i 2006. Prisen er på 150 000 kroner og en statuett av Nina Sundby.

En Picasso verdig

Ibsenprisen deles ut til en norsk dramatiker som det siste året har fått oppført et nytt verk for barn eller voksne ved et profesjonelt teater, eller for et samlet dramatisk forfatterskap. Juryen har i år vurdert 42 dramatiske tekster som alle har hatt premiere i løpet av 2006 og uttaler følgende om prisvinneren:

"Christopher Grøndahl har lenge skrevet for film, scene og ikke minst radio. Global katastrofe, eksistensielle kriser, skrekk og massedød, men likevel løfter det seg en bue over det hele. Der en av de andre nominerte meisler bort det overflødige leverer Christopher et kaotisk Guernica som er en Picasso verdig."

Nyansert indre liv

Juryen bemerker at det gror blant nye og mer erfarne dramatikere og at Det Åpne Teater og Radioteatret i år som tidligere skiller seg ut når det gjelder antall nye norske premierer. Fire av fem tekster som var nominert til Ibsenprisen kommer fra de to institusjonene.

- Christopher Grøndahl har på få år etablert seg som en av de fremste og mest aktive hørespilldramatikere i Europa, sier sjefen for Radioteatret, Nils Heyerdahl.  Hans fortellinger har action-filmens driv, hans skikkelser et nyansert indre liv, kombinert med vilje og retning. Og det virkelighetsbilde denne dramatikeren presenterer, er fascinerende tvetydig. Det er svært gledelig at Grøndahl nå får Ibsenprisen. Samtidig tar jeg dette som en anerkjennelse av vår langsiktige satsing på ny norsk dramatikk. Det gleder oss enormt, sier Heyerdahl.