Hopp til innhold

Hvorfor bruker «ingen» bunad til jul?

SKIEN (NRK): I Norge finnes det 2,5 millioner bunader. Svært få av disse blir brukt i julehøytiden. – Nå trenger vi en folkeaksjon for julebunaden, sier den unge bunadsforkjemperen Nora Fjeldkåsa fra Skien.

Nora Fjeldkåsa

TRENGER PÅMINNELSE: – Å gå i kirken med bunad i er den største og viktigste juletradisjonen vi har. Men det ser ut som mange har glemt det. Vi må minne folk på denne gamle tradisjonen igjen, sier Nora Fjeldkåsa.

Foto: Robert Hansen / NRK

Vi nordmenn har bunader til en verdi av over 30 milliarder kroner hengende i skapet, ifølge Norsk institutt for bunad og folkedrakt. I snitt bruker vi festplagget bare 2,2 ganger i året, og det er som regel til 17. mai og konfirmasjon. De andre 363 dagene samler ditt dyreste plagg altså bare støv.

Bør brukes oftere

Daglig leder i Husfliden i Skien, Kjersti Lyngestad, bekrefter inntrykket om at det er få som tar fram bunaden til jul.

Kjersti Lyngestad

BØR BRUKES I JULA: – Tenk deg bunadskledde folk i kanefart. Et skikkelig romantisk bilde hadde det blitt, sier daglig leder i Husfliden i Skien, Kjersti Lyngestad.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Ja, tradisjonen med å ha på seg folkedrakter til jul er jo nesten blitt borte. Det er jo synd at det er slik. En bunad koster fort mellom 50 og 100.000 kroner, og da bør den selvfølgelig brukes oftere. Det er jo et statusplagg.

– Hvorfor bruker så få bunad i julen?

– Det er vel så hektisk før jul at folk velger det enkle og mest praktiske når julaften først kommer. Og så er det jo vanskelig å lage mat når man har på seg beltestakken, sier Lyngestad, og innrømmer at selv ikke hun bruker bunad i julen.

Viktig i gamle dager

På 1800-tallet var det annerledes. Da var det en selvfølge at alle hadde på seg sine fineste festdrakter da de dro til kirken på julaften.

– Det var viktig å kle seg riktig opp. Dette tøyet, som er forløperen til dagens bunader, hadde masse symbolikk i seg. Det skulle hedre gud, og de skulle beskytte mot onde makter som var ute i mørketiden, forteller Lyngestad.

Nora Fjeldkåsa

MÅ LIDE FOR SKJØNNHETEN: – Mange er nok for stressa til å ta på seg bunaden i jula. Men min bestemor sa alltid til meg: «Du må lide for skjønnheten.» Alt skal ikke være så behagelig og lett.

Foto: Robert Hansen / NRK

Vil ha en folkeaksjon for julebunader

22 år gamle Nora Fjeldkåsa fra Skien kan ikke tenke seg å feire jul uten å ha på seg Øst-Telemark-bunaden sin.

– Jeg gleder meg til hver julaften når jeg får brukt den. For meg er historien viktig. Det er tross alt ikke så mange tradisjoner vi får gjenoppleve hvert år i dagens moderne samfunn. Å gå med bunad er en fin måte å lage broer tilbake til fortiden til området jeg kommer fra.

Nora synes det er trist at folk ikke bruker bunaden sin så ofte de kan, og vil slå et slag for å få tilbake folkedraktskikken i julehøytiden.

– Jeg blir gjerne med på en folkeaksjon for julebunaden, smiler hun.

– Bruker vennene dine bunad til jul?

– Det er ikke så mange som gjør det ennå. Men familien min har ikke noe valg. Jeg har tvunget dem til å gå med bunad til jul!

Nora Fjeldkåsa

Nora Fjeldkåsa er svært stolt av Øst-Telemark- bunaden sin.

Foto: Robert Hansen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark