Gir opp studiene når de ikke får bolig

Det mangler 13.000 studentboliger her i landet, og enkelte studenter gir opp studiene fordi de ikke får noen plass å bo. – Det har vært stor pågang av studenter som vil leie hos oss, sier Ingunn Aschjem, som leier ut privat.

Ingunn Aschjem

Ingunn Aschjem i Porsgrunn er en av mange som leier ut privat til studenter. Hun sier det er stor pågang på telefonen før studiestart.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I Soria Moria-erklæringen i 2009 vedtok regjeringen et mål om å bygge 1000 nye studentboliger årlig. Fra 2005 er det bygget rundt 900 boliger årlig i snitt.

Det tilsier at 86 prosent av landets studenter må ut på det private boligmarkedet, forteller lederen av Norsk studentorganisasjon.

– Det er forkastelig at bare 14 prosent av norske studenter har mulighet til å få en studentbolig. Vi ønsker at det skal bygges minimum 1500 studentboliger i året, sier Øyvind Berdal.

15.000 i kø nå

Nils-Harald Henriksen, Studentsamskipnaden i Telemark

Nils-Harald Henriksen i Studentsamskipnaden i Telemark sier situasjonen er alvorlig.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er storbyene som sliter mest. I distriktene er situasjonen bedre.

– Alle studenter i Telemark har et sted å bo når semesteret begynner. På 1990-tallet bygde vi mange studentboliger i Porsgrunn, Notodden og Bø, sier Nils-Harald Henriksen i Studentsamskipnaden i Telemark.

– De største byene, som Oslo, Trondheim og Berge, har store problemer med å huse alle studentene. I fjor høst var det opptil 4500 studenter som ikke hadde et sted å bo, og mange må slutte på skolen på grunn av dette. Det er alvorlig, sier Henriksen.

Øyvind Berdal i Norsk studentorganisasjon bekrefter dette.

– Vi ser at 15.000 mennesker nå står i kø for å få en studentbolig, og at det mangler 13.000 boliger.

Ingunn Aschjem

Ingunn Aschjem og arbeiderne hun har leid inn jobber på spreng for å få alt ferdig til studiestart.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Dyrere å leie privat

Fem minutter unna Høgskolen i Telemark i Porsgrunn er Ingunn Aschjem og hennes familie i gang med å totalrenovere et rekkehus. I alt blir det plass til tre studenter i hver etasje.

– Det har vært stor pågang, og vi har fått mange telefoner. Det er kanskje en risiko å leie ut til studenter, men vi tar sjansen.

Snittprisen for en studentbolig i Porsgrunn, basert på boligene som nå ligger ute på nettet, er cirka 4000 kroner. Aschjem tar 4500 kroner for rommene de leier ut.

– På landsbasis antar vi at samskipsnadhyblene er 1000 kroner rimeligere enn det private markedet, sier Nils-Harald Henriksen i Studentsamskipnaden i Telemark.

Mandag 20. august er det studiestart de fleste steder i landet.