Hopp til innhold

Undersøker hulrommene i Slottsfjellet

En geolog fra Norges Geotekniske Institutt (NGI) undersøker nå fjellanlegget i Slottsfjellet for å sjekke om hulene kan åpnes for publikum.

Gjenmurt hulrom ble åpnet
Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Etterkrigstiden ble preget av mange hulrom i fjell. Hulrommene i Slottsfjellet i Tønsberg har egne sagn og fortellinger.

Slottsfjellets hulganger er spennende. Det dryppet fra taket, råtten stein raste ut, det var sølete. Det ble besluttet å ikke tillate fri ferdsel i disse fjellanleggene. Alle inngangene til hulrom i Slottsfjellet ble derfor murt igjen en gang på 60–70 tallet.

I oktober 2012 ble to av hulene åpnet.

– Dette er Vestfolds nye attraksjon

– Her kan vi ha spennende utstillinger og kanskje konserter og servering, utbrøt avdelingsdirektør for Slottsfjellmuseet, Lena Fahre, da hun hadde kommet seg langt inn i fjellet den gang. Det dryppet fortsatt fra taket i hulen, gulvet var sølete og det var fare for at stein løsnet fra hulrommets vegger.

Nå er en geolog i gang med undersøkelser.

Hensikten med undersøkelsen er å avgjøre om hulene kan åpnes for publikum. I første rekke skal stabilitet, sikringsbehov og eventuelle utbedringer vurderes.

Etter en rask førsterunde i anlegget var geologen fornøyd med tingenes tilstand.

Fjellet virker stabilt og fast, uten umiddelbare farer for ras eller utfall av stein, skriver Kulturarv på sine nettsider.